Dr. Ivan Štuhec: Janšizem - kaj je sploh to?

foto: STA foto: STA

Dr. Ivan Štuhec, publicist, profesor in komentator:

"Iz pojma fašizem so pri nas določene ideološke skupine, sedaj pa biciklisti, izpeljali pojem »janšizem«. S tem pojmom se opleta kot nekakšnim »gotovim dejstvom«, po modelu »gotov si«. Pojem janšizem predpostavlja, da ima slovenski politik Janez Janša svojo družbeno teoretično ideologijo, ki jo želi uveljaviti s pomočjo oblasti.

Prvo vprašanje akademikom in protestnikom se glasi, kje je ta ideologija zapisana in v kateri praksi se uveljavlja? Začeti moramo pri ustavi. Kdaj in v katerem primeru je Janez Janša kršil ustavo? Ali s katero zakonodajo je skušal napasti ustavni red, da bi ga zrušil? Ravno obratno je res. Vsi postopki in procesi, ki so bili sproženi v zadnjih 30. letih, od kar imamo demokratično ustavo, proti njemu osebno, so padli na sodiščih. Janez Janša ni nikoli ubral mimopravne poti, da bi dokazoval svoj prav. Prav obratno je res, da je del slovenske politike zlorabil pravne mehanizme, da bi ga izločil iz politike."

 
Vir: Časnik
nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.