Dolgovi diktatorja Tita se bodo odplačevali do leta 2041 Izpostavljeno

  • Napisal  Vir: blic.rs
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Tito / arhiv Blica - RAS Srbija Tito / arhiv Blica - RAS Srbija

Ceste, ki so bile zgrajene s tem denarjem, so ble že večkrat popravljene, industrijski obrati pa večinoma niso preživeli tranzicije. Krediti, ki so bili najeti v stari državi, Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, pa so še vedno na seznamu odplačevanja.

Tekom tega leta bo Srbija za osnovo glavnice in obresti teh kreditov dala 241,64 milijona evrov. Obroke za nekatere teh kreditov bo srbija plačevala še do leta 2041, poroča blic.rs. Na podlagi posojil, odobrenih v nekdanji SFRJ, Srbija od zadnjega dne lanskega leta dolguje skupno 1,9 milijarde evrov. Obveznosti ima do Svetovne banke, Pariškega kluba upnikov, Slovaške in Kuvajta. Gre za posojila, ki jih je SFRJ najela v sedemdesetih in začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Vklučno z letom 1983, ko so jih prvič reprogramirali. Po odpisu dela terjatev pariškega in londonskega kluba mora Srbija odplačati 6,4 milijarde dolarjev. Danes Srbija še vedno največ dolguje pariškemu klubu - polno milijardo evrov, Svetovni banki 652,74 milijona evrov, Kuvajtu 251,41 milijona evrov in Slovaški - 6,43 milijona evrov. Sloveški bodo odplačali leta 2020. "Dolg do teh upnikov bo Republika Srbija poplačala do leta 2041, Svetovni banki do leta 2031, Pariški klub upnikov do leta 2041, Slovaška leta 2020 in Kuvajt do leta 2034," so pojasnili v NBS. Republika Srbija je svoje obveznosti iz obdobja nekdanje SFRJ reprogramirala od leta 2002 in jih od takrat redno odplačuje. Med leti 1992 in 2002 teh dolgov Srbija ni odplačevala.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.