Dokazi za vpletenost Rusije v nasilje na vzhodu Ukrajine obstajajo: OVSE našel rusko vojaško opremo

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vzhod Ukrajine je še vedno nemiren. (foto: Wikipedia) Vzhod Ukrajine je še vedno nemiren. (foto: Wikipedia)

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes sporočila, da je 28. julija na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih upornikov, prvič opazila opremo za elektronsko vojskovanje, ki je bila proizvedena v Rusiji. Kremelj je sicer doslej odločno zanikal podporo proruskim separatistom.

 

Izjava Ovseja pomeni redko neodvisno potrditev, da je v konfliktu med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti uporabljena sodobna oprema, proizvedena v Rusiji, poroča francoska francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna opazovalna misija organizacije v Ukrajini je sporočila, da je 28. julija "opazila štiri posebne sisteme za elektronsko vojskovanje ... na območjih, ki niso pod nadzorom vlade".

Dron misije je okoli 64 kilometrov jugozahodno od oporišča upornikov Lugansk zabeležil sisteme Leer-3, Krasuha-2, Bylina in Repellent-1, ki so namenjeni za motenje mobilne komunikacije in onesposabljanje radarsko vodenih raket. Elektronsko opremo so pred nekaj leti začeli proizvajati v Rusiji.

Poročilo Ovseja sicer ni neposredno navedlo države izvora.

Konflikt na vzhodu Ukrajine se je začel aprila 2014, potem ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim. V konfliktu je doslej umrlo več kot 10.000 ljudi.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.