Do nadaljnjega zaprta bazilika Božjega groba v Jeruzalemu

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Flickr / Wikipedia foto: Flickr / Wikipedia

Voditelji katoliških cerkva so danes do nadaljnjega zaprli baziliko Božjega groba, kraj, kjer naj bi umrl in vstal Jezus Kristus. Razloga sta novi mestni davek in predlagana zakonodaja, ki bi omogočila razlastitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Potezo so skupaj naznanili voditelji krščanskih cerkva v Jeruzalemu, ki skupaj upravljajo s cerkvijo - vzhodne pravoslavne, armenske apostolske in rimskokatoliške cerkve. Kako dolgo bo bazilika zaprta, ni jasno.

Izraelska vlada bo imela danes na mizi predlog zakonodaje, ki bi omogočila podržavljenje cerkvene posesti. "To nas spominja na podobne zakone, ki so bili uvedeni proti Judom v času temačnega obdobja v Evropi," so zapisali v skupni izjavi.

Prav tako verske skupnosti protestirajo proti novemu davku jeruzalemske občine na cerkveno imetje, ki naj bi bilo komercialne narave. Ukrepi so po oceni cerkvenih dostojanstvenikov "poskus oslabiti krščansko prisotnost v Jeruzalemu".

Bazilika Božjega groba velja za najsvetejši kraj krščanstva. Kristjani verjamejo, da je bil na mestu, kjer danes stoji bazilika, križan in pokopan Jezus Kristus, ki je v skladu z njihovo vero kasneje vstal od mrtvih. Gre za pomemben romarski kraj.

nazaj na vrh