Deželnozborske volitve na avstrijskem Koroškem

Celovec Celovec Vir: Wikipedia

Na avstrijskem Koroškem bodo danes deželnozborske volitve. To bodo prve volitve v tej zvezni deželi na jugu Avstrije po odpravi t. i. proporca. Letos bodo po volitvah sledila koalicijska pogajanja, ki jih bodo narekovali rezultati volitev. V novi celovški deželni zbor naj bi se uvrstilo tudi nekaj koroških Slovencev.

Ti kandidirajo na listah nekaterih strank. Največ možnosti za izvolitev imata Ana Blatnik, ki kandidira na listi socialdemokratov (SPÖ), in Gabriel Hribar, ki kandidira na skupni listi Neos/Moja južna Koroška.

Blatnikova je v preteklosti kot prva koroška Slovenka predsedovala zveznemu svetu na Dunaju. Gabriel je predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, in podžupan Železne Kaple.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi socialdemokrati (SPÖ) sedanjega glavarja Petra Kaiserja dobili 44 odstotkov glasov, svobodnjaki (FPÖ) 24 odstotkov in ljudska stranka (ÖVP) 18 odstotkov. Okoli pet odstotkov, torej vstop v deželni zbor, se obeta tudi Teamu Koroška in stranki Neos. Vse ostale stranke naj praga za vstop v deželni zbor ne bi dosegle.

Kljub temu da bo SPÖ po pričakovanjih dobil največ glasov, ni nujno, da bo s tem dobil tudi mesto deželnega glavarja. Obstaja namreč možnost koalicije med FPÖ in ÖVP, kar bi pomenilo, da bi se vladna koalicija na zvezni ravni prenesla tudi na avstrijsko Koroško.

Za 36 mest v deželnem zboru se sicer poteguje deset strank.

Po volitvah leta 2013 je imela avstrijska Koroška tristrankarsko vladajočo koalicijo med SPÖ, ÖVP in Zelenimi, kar je edinstven primer v Avstriji.

Volišča bodo danes odprta od 8. do 17. ure. Po zaprtju naj bi že objavili prve rezultate. Končni izidi naj bi bili znani okoli 19. ure.

nazaj na vrh