Danes mineva 19 let od terorističnega napada na stolpnici World Trade Centra v New Yorku

WTC stolpnici 11. septembra 2001 / Wikipedia WTC stolpnici 11. septembra 2001 / Wikipedia

Svet je pred 19 leti pretresel koordinirani teroristični napadi, ki jih je z ugrabljenimi letali izvedla teroristična skupina Al Kaida. Al Kaida je ugrabila štiri ameriška potniška letala. Dve sta treščili v stolpnici World Trade Centra v New Yorku, vsako v enega od stolpov v razmiku 17 minut. Oba stolpa je zajel požar.

Južni stolp WTC (World Trade Center 2) je bil porušen manj kot eno uro po tem, ko je bil zadet. Porušil se je ob 9:59 dopoldne in Severni stolp WTC (World Trade Center 1) mu je sledil ob 10:28. Tretje letalo je zadelo eno od kril Pentagona v zvezni državi Virginija. Četrto letalo je strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha, predvidoma zaradi posredovanja potnikov. Obstajajo tudi teorije, da naj bi bilo letalo sestreljeno. Naslednjega dne ob 5:20 zjutraj se je WTC 7 porušil kot posledica škode in požarov, ki so se zgodili že dan prej, ko se je severni stolp porušil. Ruševine podirajočih stolpov so hudo poškodovale ali uničile več kot ducat drugih sosednjih zgradb in bližnjih struktur.

Več preberite na POVEZAVI

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.