Češka je pozdravila nemški dogovor o azilni politiki

Češki premier Andrej Babiš in avstrijski kancler Sebastian Kurz Češki premier Andrej Babiš in avstrijski kancler Sebastian Kurz Vir: Twitter

Češki premier Andrej Babiš je danes pozdravil dogovor o nemški azilni politiki med vladajočima strankama Krščansko-demokratsko unijo (CDU) kanclerke Angele Merkel in Krščansko-socialno unijo notranjega ministra Horsta Seehoferja (CSU). Kot je ob tem ocenil Babiš, kompromis pošilja signal državam na zunanji meji schengenskega območja.

"Nemčija je jasno sporočila, da kdor prispe v Italijo ali Grčijo, nima pravice, da si za kraj bivanja izbere Nemčijo. Upam, da bosta Italija in Grčija to doumeli in naredili meje nepropustne," je na Twitterju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavil Babiš.

Napovedal je tudi, da bo nadzor na meji, če bo to potrebno, uveljavila tudi Češka. Morebitna pogajanja z Nemčijo o dogovoru o pospešenem vračanju migrantov in beguncev pa češki premier odločno zavrača, še navaja dpa.

CDU in CSU sta se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero se Berlin prav tako namerava dogovoriti o tem.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.