Časovnica dogajanja po evropskih volitvah Izpostavljeno

Časovnica dogajanja po evropskih volitvah

V dneh po objavi izidov evropskih volitev bodo v EU stekli pogovori o tem, kdo bo zasedel vodilne položaje v EU. Novi Evropski parlament se bo na plenarnem zasedanju prvič sestal v začetku julija v Strasbourgu. Sledi predvidena časovnica dogajanja po volitvah.

28. maj - Potekal bo sestanek konference predsednikov Evropskega parlamenta, na kateri bo skušal parlament zagotoviti večino v podporo enemu od vodilnih kandidatov za predsedniški položaj v Evropski komisiji.

28. maj - Voditelji članic EU se bodo sešli na izrednem srečanju, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU.

29. maj - V Bruslju bo potekalo zasedanje evropskih poslancev Evropske ljudske stranke (EPP).

junij - V Evropskem parlamentu bo steklo oblikovanje političnih skupin, v katere se na osnovi svojega političnega prepričanja združujejo evropski poslanci. Pogoj za vzpostavitev skupine je najmanj 25 evropskih poslancev iz najmanj četrtine članic EU.

11. junij - V Bruslju se bodo sestali evropski poslanci iz vrst socialdemokratov (S&D).

20. junij - Redno junijsko zasedanje Evropskega sveta, na katerem se bodo voditelji članic EU morda že dogovorili o kandidatu za novega predsednika Evropske komisije. Predsednika komisije v skladu s pogodbo EU predlagajo voditelji članic unije s kvalificirano večino ob upoštevanju izida volitev.

1. julij - Izteče se mandat Evropskega parlamenta v obdobju 2014-2019.

2. julij - V Strasbourgu se bo na ustanovnem zasedanju zbral Evropski parlament. Poslanci bodo na zasedanju izvolili novega predsednika parlamenta.

15. julij - Začelo se bo drugo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bi poslanci lahko izvolili novega predsednika Evropske komisije. Parlament predsednika komisije, ki ga predlaga Evropski svet, izvoli z absolutno večino.

september/oktober - V Evropskem parlamentu bodo predvidoma potekala zaslišanja kandidatov za evropske komisarje, ki jih bodo predlagale članice EU. Evropski parlament bo nato na plenarnem zasedanju potrjeval celotno komisarsko ekipo.

31. oktober - Izteče se mandat sedanji Evropski komisiji in njenemu predsedniku Jean-Claudu Junckerju. To je tudi datum, do katerega naj bi Velika Britanija zapustila EU.

30. november - Izteče se mandat predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.