Bizarno: Nemški parlament potrdil zakon o uvedbi tretjega spola

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Pixabay foto: Pixabay

Saj ni res, pa je. Oba domova nemškega parlamenta sta ta teden potrdila predlog zakona, po katerem bi nemški državljani na osebnih dokumentih poleg moškega in ženskega lahko izbrali tudi tretji spol. Zakon bi lahko začel veljati že v začetku prihodnjega leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

V rojstnem listu bo sedaj poleg moški in ženska uvedena še kategorija različen za interspolne osebe, torej tiste, ki nimajo jasno definiranih spolnih organov ali imajo tako ženske kot moške spolne organe.

Zakonske načrte vlade so sicer že od začetka kritizirali, saj je sprememba v rojstnem listu zaradi teženj konservativne unije CDU/CSU možna le z zdravniškim potrdilom. Ta člen so sicer v pogajanjih v pristojnih odborih rahlo omilili.

Povod za zakon je bila lanska ugotovitev ustavnega sodišča, da sedanja ureditev diskriminira interspolne osebe. Vladi je naložilo, da mora zakon o registraciji spola, ki zdaj predvideva le dve možnosti - moški in ženski spol - spremeniti do konca letošnjega leta. Vlada je zakon potrdila v avgustu.

Sodišče je tako odločilo v primeru odrasle interspolne osebe z enim kromosomom x in brez drugega kromosoma za določanje spola, ki je neuspešno skušala spremeniti spol na rojstnem listu iz ženskega v tretjo kategorijo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.