Belgijska vlada manjšinska po izstopu flamskih nacionalistov zaradi dogovora ZN

  • Napisal  STA, B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija- migranti Simbolična fotografija- migranti

Belgijski premier Charles Michel je v soboto zvečer sporočil, da bo njegova vlada nadaljevala z delom kot manjšinska vlada, potem ko jo je zapustila največja koalicijska stranka, flamska nacionalistična stranka N-VA zaradi načrtovane podpore Belgije globalnemu dogovoru ZN o migracijah. Michel je napovedal preoblikovanje vlade.

Pred tem je po izredni seji vlade, ki so jo sklicali prav zaradi dogovora, vodja N-VA Bart De Wever napovedal, da odhajajo iz vlade, poroča portal Deutsche Welle.

Michel, francosko govoreči liberalec je pred tem znova potrdil, da bo s podporo parlamenta odpotoval v Marakeš, kjer bodo v ponedeljek in torek na medvladni konferenci članice ZN potrjevale dogovor.

Ker ni uspel pridobiti podpore N-VA za globalni dogovor ZN, jo je namreč Michel minuli teden poiskal in v četrtek tudi dobil v parlamentu.

Z izstopom stranke N-VA iz vlade bo moral sedaj preoblikovati vlado tako, da bo v skladu z zakonodajo, ki zahteva enako število ministrov francosko govoreče in flamske skupnosti. Prihodnje volitve naj bi bile predvidoma maja 2019.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.