Ameriški senatorji le potrdili zakon o financiranju zvezne vlade; na vrsti še kongresniki

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Jamesdisher/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Po vrsti zapletov je ameriški senat danes le potrdil predloga zakona o nadaljevanju proračunskega financiranja za agencije zvezne vlade. Rok za potrditev se je sicer iztekel opolnoči, tako da ga je kongres zamudil. Tudi po potrditvi v senatu zakon namreč zdaj potrebuje še potrditev v predstavniškem domu kongresa.

Ker kongres zakona ni uspel izglasovati do polnoči, so se ameriške zvezne agencije danes že drugič po januarju zaprle - vsaj uradno, čeprav tega ponoči v praksi v bistvu ni čutiti. Januarja so njihovo financiranje blokirali demokrati zaradi priseljencev, tokrat je to uspelo republikanskemu senatorju, ki je nasprotoval povečanju porabe.

Rand Paul iz Kentuckyja je za razliko od večine republikancev, ki jih proračunski primanjkljaj moti le, ko je v Beli hiši demokrat, ostal zvest svojim načelom in je blokiral dogovor o nadaljnjem financiranju vlade, ki bi povečal proračunsko luknjo. A njegova blokada je bila lahko le začasne narave.

Senatorji so tako danes zgodaj zjutraj po lokalnem času zakon potrdili z 71 glasovi proti 28. Zdaj je na vrsti še glasovanje v predstavniškem domu, ki naj bi sledilo v kratkem, verjetno še pred zoro, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če bodo kongresniki pohiteli, vnovičnega zaprtja zvezne vlade ljudje praktično ne bodo čutili.

A kako se bo izteklo v predstavniškem domu, ostaja vprašanje. Fiskalni konservativci v spodnjem domu kongresa namreč nasprotujejo pretiranemu zapravljanju, ki naj bi ga dovoljeval dogovor o financiranju zvezne vlade, liberalci pa se pritožujejo, da zakon ne ščiti številnih nezakonitih priseljencev pred izgonom, povzema AFP.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je zaradi pritiska volilne baze v sredo uprizorila kar osemurni govor, v katerem je opozarjala, da ne bo podprla dogovora, če ta ne bo vključeval tudi rešitve statusa za nezakonite priseljence, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali starši ali drugi skrbniki.

Na tnalu sta sicer danes predlog zakona o dveletnem financiranju agencij zvezne vlade, vreden 400 milijard dolarjev, in pa predlog zakona o kratkoročnem financiranju vlade do 23. marca.

nazaj na vrh