Ameriški odposlanec poziva Rusijo, naj izpusti ukrajinsko posadko

  • Napisal  STA, B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Zajeti ukrajinski mornarji (foto: twitter) Zajeti ukrajinski mornarji (foto: twitter)

Posebni ameriški odposlanec za ukrajinski konflikt Kurt Volker je danes pozval Rusijo, naj izpusti 24 ukrajinskih mornarjev, ki so jih priprli prejšnji mesec. Po njegovi oceni, bi jih morala Rusija v znak dobre volje izpustiti najkasneje do pravoslavnega božiča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volker je svoje izjave podal v nedeljo v okviru intervjuja za ukrajinsko televizijo, ki jo je zanimalo, ali bi morali svobodo mornarjev zagotoviti do pravoslavnega božiča v začetku januarja.

"Mislim, da bi morali. In mi vsi pozivamo Rusijo, naj to stori. Morali bi jih izpustiti v znak dobre volje in če bo temu tako, upam, da bomo lahko gradili na tem in dobili nek zagon," je odgovoril.

Moskva do sedaj zavračala kakršnekoli zunanje pozive k izpustitvi ukrajinskih mornarjev. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno dejal, da je usoda mornarjev v rokah ruskega pravosodja.

Ruska obalna straža je 25. novembra v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih 24 ukrajinskih mornarjev.

nazaj na vrh