Nemška koalicija snuje "vojsko Evropejcev". Sta se CDU in SPD odpovedali Natu? Izpostavljeno

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Julian Mößle/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Iz Bruslja smo dobili iztočnice koalicijskih pogajanj med nemškimi strankami CDU, CSU in SPD, ki se trenutno dogovarjajo za vzpostavitev skupne vlade.

Nova priložnost
Znotraj koalicijskih pogajanj so oblikovali tudi stališča, ki se nanašajo na celotno Evropsko unijo. Nemčija kot vodilna država v EU tako hoče ustvariti novo izhodiščno točko za Evropo, pri čemer bi Evropa postala »mirovna sila«. S politično in gospodarsko močjo naj bi tako pripomogli k širjenju miru izven EU kot tudi povečanju varnosti in blaginje za vse države članice.

 

Boljša migracijska politika
Na varnostnem področju se bo bodoča koalicija zavzemala za boljšo in strožjo migrantsko politiko, skupno in bolj učinkovito zaščito zunanjih meja. Frontex naj bi tako postala prava mejna policijska organizacija; do tedaj pa bi še vedno obdržali notranje meje.

Nemčija bo predlagala večjo povezljivost računalniških podatkovnih baz za boljšo identifikacijo in širjenje informacij po EU, povečanje protiterorističnega sodelovanja kot tudi odvzem nemškega državljanstva teroristom, ki so dvojni državljani.

 

»Vojska Evropejcev«
Na obrambnem področju naj bi se nadaljevala politika oblikovala močnega evropskega pola znotraj zveze Nato (napram ZDA), pri čemer bi se prizadevati za ustanovitev skupne »vojske Evropejcev«.

To naj bi dosegli z evropskim obrambnim skladom, ustanovitvijo poveljstva EU, povečanjem vojaškega gospodarstva (npr. evropskih brezpilotnikov) kot tudi poenotiti opremo in zmanjšati število nepovezljivih oborožitvenih sistemov.

 

Bo SPD potrdila sporazum?
Bodočo veliko koalicijo lahko trenutno onemogoči le članstvo SPD, saj sta CDU in CSU na splošno naklonjeni. Temu kaže tudi potencialna razdelitev najpomembnejših ministrskih stolčkov: CDU naj bi tako imela gospodarski in obrambni resor, CSU notranje ministrstvo ter SPD ministrstva za zunanje zadeve, finance in delo.

Razdelitev preostalih ministrskih položajev naj bi bila izvedena po izvedenem referendumu med članstvom SPD. Tu pa se lahko zatakne, saj je skrajni levi pol stranke v zadnjem času pričel aktivno lobirati nove člane, da bi slednji zavrnili vstop v koalicijo. Tako naj bi se v zadnjih tednih v stranko, ki drugače šteje skoraj pol milijona članov, včlanilo okoli 25.000 novih članov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.