Albanija zavrnila možnost vzpostavitve centrov EU za migrante

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Albanski premier Edi Rama (foto: Wikipedia) Albanski premier Edi Rama (foto: Wikipedia)

Albanski premier Edi Rama je danes zavrnil možnost, da bi na albanskem ozemlju vzpostavili centre za migrante, namenjene v Evropsko unijo. Albanija se v zadnjih dneh omenja kot ena od možnih držav za postavitev centrov, v katere bi EU namestila migrante.

"Nikoli ne bomo sprejeli takšnih begunskih centrov EU," je Rama povedal za nemški tabloid Bild, kot ga povzema nemška tiskovna agencija dpa. "Rešitev, da bi Albanijo spremenili v valobran za begunce, je nesprejemljiva," je dejal. Takšni centri po njegovih besedah pomenijo "odlaganje obupanih ljudi kot toksičnih odpadkov, ki jih nihče ne želi".

Poudaril je sicer, da je Albanija pripravljena prevzeti pravičen delež pri reševanju vseevropskih problemov, vendar pa tega ne more storiti sama.

Tirane v to ne bodo prepričali niti v okviru pogajanj o njenem vstopu v povezavo, je izpostavil Rama. "Begunska kriza mora biti ločena od našega približevanja EU," je dodal.

Možnost vzpostavitve begunskih centrov v Albaniji je sicer zavrnil le dan po tistem, ko so članice EU dosegle dogovor o pogojnem začetku pristopnih pogajanj s Tirano in Skopjem.

Albanija in nekatere severnoafriške države se v zadnjem času neuradno omenjajo kot možne države za vzpostavitev centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov zunaj unije. Vzpostavitev centrov je eden od ukrepov v predlaganih sklepih vrha EU, ki bo v četrtek in petek. Vrh bo namenjen predvsem razpravi o migracijah.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.