Uefa razkrila plačo Čeferina - ta je lani zaslužil 1,56 milijona švicarskih frankov bruto

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Uefa razkrila plačo Aleksandra Čeferina. (foto: arhiv Demokracije) Uefa razkrila plačo Aleksandra Čeferina. (foto: arhiv Demokracije)

Evropska nogometna zveza (Uefa) je držala obljubo in razkrila zaslužke svojih uradnikov. Tudi predsednika Aleksandra Čeferina, ki je v finančnem letu 2016/17 zaslužil 1,56 milijona švicarskih frankov bruto, nekaj več kot predsednik Mednarodne nogometne zveze Fifa (Fifa) Gianni Infantino.

Ta je v letu 2017 prejel 1,53 milijona švicarskih frankov. Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, Čeferin, ki davke plačuje tako v Švici kot Sloveniji, ne prejema nobenih bonitet, drugače pa je pri Infantinu, Švicar bi te lahko prejel, a je FIFA v letu 2017 beležila izgubo. Se pa Infantino nadeja nagrade v letu 2018, to naj bi mu zagotovil dobiček od svetovnega prvenstva v Rusiji. Je pa do dobičkov v Uefi upravičen njen generalni sekretar Theodore Theodoridis, Grk zasluži 933.000 frankov, a znesek mu z bonusi lahko naraste za 35 odstotkov.

Čeferin, ki ni najbolj plačan funkcionar v izvršnem komiteju, prejema denar tudi od Fife, lani naj bi kot podpredsednik te organizacije dobil 300.000 dolarjev in dnevnice. Kljub vsemu pa naj bi Slovenec prejemal občutno manj denarja kot njegov predhodnik Michel Platini.

Uefa je za plače v minulem letu porabila 6,1 milijona evrov, kar je za 1,25 milijona manj kot v obdobju Platinija, ni pa podatkov, kakšne so plače na drugih krovnih celinskih zvezah.

Proračun Uefe v zadnjem štiriletnem obdobju znaša 12,3 milijarde evrov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.