Uefa otežila pot slovenskim klubom, tekme lige prvakov ob 18.55 in 21.00

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Urban Cerjak foto: Urban Cerjak

Evropska nogometna zveza je predstavila spremembe v klubskih tekmovanjih, ki jih je izvršilni odbor potrdil te dni v Bratislavi. Slovenski klubi se bodo v naslednjih sezonah težje prebili v skupinski del evropske lige ali lige prvakov, tekme v ligi prvakov pa se bodo po novem začenjale ob 18.55 ter ob 21. uri.

 

Slovenija bo imela še naprej štiri predstavnike v evropskih klubskih tekmovanjih, a bodo vsi štirje začeli svojo pot že v prvem krogu kvalifikacij. To velja tako za državnega prvaka, ki bo po novem evropsko sezono oziroma kvalifikacije za ligo prvakov začel že 10. oziroma 11. julija, kot za pokalnega prvaka ter drugo in tretjeuvrščeno moštvo Prve lige Telekom, ki bodo v evropski ligi startali 12. junija. Vsi bodo morali, če bodo hoteli nastopiti v skupinskem delu, premagati štiri tekmece.

Slovenija na klubski lestvici Uefa zaseda 30. mesto; pred njo sta Srbija in Kazahstan, za njo pa Slovaška in Liechtenstein. Na vrhu je Španija, ki ima tako kot Nemčija, Anglija in Italija po štiri predstavnike v ligi prvakov. Dve zagotovljeni mesti imata Rusija in Francija, po eno pa Portugalska, Ukrajina, Belgija in Turčija.

V skupinski del lige prvakov, ki bo tako kot nadaljnji izločilni boji potekal po istem sistemu kot doslej, se bo uvrstilo 26 ekip; poleg prej omenjenih še aktualni evropski prvak ter zmagovalec evropske lige. Finale lige prvakov bo 1. junija 2019 na stadionu Metropolitano v Madridu, finale evropske lige bo tri dni prej, torej 29. maja, v Bakuju, evropski superpokal 2018 pa bo 15. avgusta v Tallinnu.

V skupine evropske lige bo neposredno uvrščenih 17 moštev. To bodo pokalni prvaki prvih dvanajstih držav s klubske lestvice Uefa (po Turčiji na desetem mestu sta to še Češka in Švica), štiri petouvrščena moštva iz najboljših štirih lig v Evropi ter četrtouvrščena ekipa Francije. Tem se bo pridružilo deset ekip, ki bodo izgubile v četrtem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, ter enaindvajset moštev, ki se bodo prebila skozi kvalifikacije, oziroma bodo imela pravico nastopa zaradi principa "prvak evropske lige". Kvalifikacije za ligo prvakov in evropsko ligo bodo trajale do konca avgusta.

Novost za prihodnjo sezono so tudi predkvalifikacijski boji tako za ligo prvakov kot za evropsko ligo. Potekali bodo po turnirskem sistemu, možnost nastopa pa bodo dobili predvsem klubi iz nogometno eksotičnih držav.

Za gledalce je največja sprememba urnik tekem v ligi prvakov. Namesto zdaj že uveljavljene ure 20.45, ko so se začele večinoma vse tekme, bodo lahko po novem - podobno kot zdaj že v evropski ligi - ljubitelji nogometa prikovani pred TV zaslone več kot štiri ure. Igralna dneva bosta še naprej torek in sreda.

nazaj na vrh