Tim Mastnak prvič svetovnem pokalu na stopničkah

Tim Mastnak. Tim Mastnak. Vir: Twitter

Slovenski deskar Tim Mastnak je na paralelnem veleslalomu svetovnega pokala v turškem Kayseriju prišel do uspeha kariere, potem ko je dobil mali finale proti kolegu Roku Marguču in zasedel tretje mesto. Do zdaj je bila njegova najboljša uvrstitev četrto mesto iz leta 2014, ko je bil tik za stopničkami na domači Rogli.

Za Mastnaka je bila to peta uvrstitev med najboljših deset. Jure Hafner je za las ostal brez izločilnih bojev, v kvalifikacijah je bil 17., Gloria Kotnik pa je v ženski konkurenci zasedla 17. mesto. Slovenski junak olimpijskih iger Žan Košir v Turčijo ni odpotoval.

Mastnak je bil tretji že v kvalifikacijah, nato pa je izločil Rusa Dimitrija Loginova in Dimitrija Sarsembajeva, v polfinalu ga je zaustavil Italijan Edwin Coratti, ki si je prednost zagotovil tik pred ciljem.

Marguč je bil v kvalifikacijah deveti, nato pa dvakrat zablestel na slabši progi, bil je edini, ki je bil do finala edini z zmagama na modri progi. V polfinalu je bil boljši od njega Nemec Stefan Baumeister, Slovenec je padel, a je že pred tem zanesljivo zaostajal. Podobno se je Marguču dogodilo tudi v slovenskem malem finalu, tako da se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, kar pa je zagotovo obliž na olimpijske rane.

Deseto tekmo letošnjega svetovnega pokala je dobil Baumeister, kar je njegova prva zmaga na paralelnem veleslalomu, lani v Winterbergu je že zmagal na slalomu, drugo mesto je zasedel Italijan Edwin Coratti. Vodstvo v svetovnem pokalu je zadržal olimpijski prvak Švicar Nevin Galmarini, ki je tokrat zasedel le 19. mesto in si tako tri tekme pred koncem še ni zagotovil skupne zmage, saj Coratti za njim zaostaja manj kot 2000 točk.

Pri ženskah je zmagala mlada Rusinja Milena Bikova, ki doslej v svetovnem pokalu še nikoli ni bila boljša kot deseta. Tokrat je bila najboljša že v kvalifikacijah, nato pa izločila slovensko predstavnico Glorio Kotnik, v finalu pa je bila boljša tudi od olimpijske prvakinje Čehinje Ester Ledecke, ki je tudi teoretično že osvojila svetovni pokal.

nazaj na vrh