fbpx

Športno razsodišče za danes končalo zasedanje glede pritožbe ruskih športnikov

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ruski športniki bodo lahko tekmovali pod olimpijsko zastavo. Ruski športniki bodo lahko tekmovali pod olimpijsko zastavo. Wikipedia

Tako imenovano hitro mednarodno športno razsodišče (Cas) na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu, je za danes končalo obravnavo glede pritožb skupno 32 ruskih športnikov, ki želijo nastopiti v Južni Koreji. Komisija ad-hoc, katere sopredsednica je tudi Slovenka Tjaša Andree Prosenc, bo nadaljevala obravnavo v četrtek opoldne.

 

Hitra arbitraža je za danes končala zasedanje in bo nadaljevala jutri, dan pred slovesnim odprtjem iger, ob 12. uri. Mednarodni olimpijski komite (Mok) ima do 9. ure zjutraj čas, da pripravi pisne vloge.

Ko se bo hitra arbitraža spet sestala, bo obravnavala pritožbe 32 športnikov, ki so se obrnili na Cas, potem ko jim Mok zaradi dopinških prekrškov na igrah ne dovoli nastopiti. S tožbami zdaj ruski športniki od Casa skušajo izsiliti dovoljenje za nastop. Cas pa ne bo obravnaval le omenjene 32-erice, temveč tudi še pritožbe 13 novih ruskih športnikov in dveh trenerjev, ki so se za pritožbo na Cas odločili šele danes.

Odločitev v obeh primerih bo Cas sporočil ali v četrtek pozno zvečer ali v petek zgodaj zjutraj, na dan odprtja iger.

Med 32 ruskimi športniki, ki so tožbe vložili pri zveznem sodišču v Švici in pri Casu, so tudi šestkratni olimpijski prvak v hitrostnem drsanju na kratke proge Viktor Ahn, ki bi rad tokrat nastopal za domovino Južno Korejo, svetovni prvak v smučarskem teku Sergej Ustjugov ter biatlonski prvak Anton Šipulin.

Danes se je omenjenim pridružilo še 13 ruskih športnikov, med katerimi sta tudi olimpijski zmagovalec v skeletonu Aleksander Tretjakov in zlati tekač na smučeh iz Sočija Aleksander Legkov.

Doslej ima s seznama 500 Rusov povabilo za nastop v Pyeongchangu 169 športnikov. Ena hitrostna drsalka je udeležbo v znak solidarnosti s preostalimi zavrnila. Rusi bodo nastopili kot "olimpijski športniki iz Rusije" brez zastave in himne.

Obnašanje ruskih športnikov, ki bodo v Južni Koreji smeli tekmovati, bo ves čas iger spremljala posebna komisija in na koncu poročala Moku, ki bo nato še pred zaključkom iger sprejel odločitev, ali se ruskemu olimpijskemu komiteju odpravi sankcije, je ob robu zasedanja izvršnega odbora Moka povedal Thomas Bach, predsednik krovnega olimpijskega gibanja. S tem bi se članom ruske odprave omogočilo, da bi na sklepni slovesnosti 25. februarja lahko korakali pod rusko zastavo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.