Pokal Vitranc: Hirscher v vlogi branilca zmage, Kranjec v vlogi izzivalca

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Po zimskih olimpijskih igrah, ki so se v nedeljo končale v Pyeongchangu, za alpske smučarje sledijo zaključni boji v svetovnem pokalu. Prva poolimpijska postaja bo Kranjska Gora, tradicionalno prizorišče pod Vitrancem, ko se bodo na poligonu v Podkorenu alpski smučarji v soboto in nedeljo merili na slalomu in veleslalomu za Pokal Vitranc.

 

"Tekmovalna proga je pripravljena. Vse je tako, kot mora biti. V Kranjski Gori je res prava zimska pravljica, po dolgem času spet ena prava zima, kot so bile včasih in se jih radi spomnimo. Sneg, ki je padel februarja, je za nas organizatorje predstavljal eno manjšo nadlogo, za turizem v Kranjski Gori pa je nekaj fantastičnega. Imamo ekipo, znanje, ljudi, ki znajo in vedo kaj narediti v določenem trenutku in me ne skrbi, da ne bi mogli znova speljati še eno vrhunsko tekmovanje. Tudi ob morebitnih še dodatnih snežnih padavinah," je bil pred jubilejno 50. izvedbo svetovnega pokala v Kranjski Gori optimističen generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Srečko Medven.

"Tekme bodo 3. in 4. marca, 2. marca je prosti trening. Definitivno nam uspehi Žana Kranjca v letošnji sezoni garantirajo, da bo Žan Kranjec skušal doseči eno vrhunsko uvrstitev v Kranjski Gori pred domačimi gledalci. Seveda vabim vse gledalce, ljubitelje alpskega smučanja in pa vse, ki navijajo za Žana Kranjca in druge naše Slovence, ki bodo tekmovali v Kranjski Gori, da pridejo v Kranjsko Goro in jih bodrijo na kraju samem, bučno in glasno," je Medven povabil vse ljubitelje športa v Kranjsko Goro na že 57. Pokal Vitranc.

Vsi, ki bodo s sabo prinesli dovolj veliko slovensko zastavo, višine vsaj 60 cm, si bodo lahko tekmovanje najboljših alpskih smučarjev na svetu ogledali brezplačno. Ogled tekem brez dodatnega plačila pa bo možen tudi z veljavno smučarsko vozovnico iz terena ob progi ali v ciljni areni na stojišču.

Za Žanom Kranjcem je najboljša sezona v karieri, v Kranjski Gori pa bo nastopil z odlično popotnico z olimpijskega veleslaloma v Pyeongchangu, kjer je s četrtim mestom zaostal le za najboljšimi tremi veleslalomisti. Tako dober še ni bil. Trenutno zaseda sedmo mesto v veleslalomskem seštevku. Na petih veleslalomih v tej sezoni se je vsakič uvrstil v finale. Najboljši veleslalom v karieri mu je uspel decembra v Alta Badii, ko se je s tretjim mestom prvič zavihtel na stopničke. V Beaver Creeku je bil 14., v Val d'Iseru sedmi, v Adelbodnu peti in v Garmisch-Partenkirchnu 18.

V Kranjski Gori še ni pokazal vsega, kar zna. Lanski veleslalom je končal na 23. mesto, leto pred tem pa je bil dvakrat 16., kar je njegova najboljša uvrstitev na tekmah na vitranški strmini. Prvi slovenski slalomist v Kranjski Gori bo Štefan Hadalin, ki je lanski slalom končal na 22. mestu, kar je njegov najboljši dosežek na tekmovanjih v Podkorenu. Letošnja sezona doslej za Vrhničana ni potekala po načrtih. Zadnjič se je v svetovnem pokalu prebil med najboljšo trideseterico na slalomu 10. decembra v Val d'Iseru, ko je bil 16. Nekaj potrebne samozavesti je dobil v olimpijskem Yongpyongu, ko je veleslalom končal na 21. mestu, olimpijski slalom pa se je žal zanj končal z odstopom na prvi progi.

Prvi favorit obeh vitranških preizkušenj bo avstrijski as Marcel Hirscher, ki je v Pyeongchangu osvojil naslova olimpijskega šampiona v kombinaciji in veleslalomu, napad na slalomsko zlato pa se je končal v snegu v 1. vožnji. Zato bo za Hirscherja nedeljski kranjskogorski slalom tudi popravni izpit za olimpijski slalomski spodrsljaj.

Hirscher seveda želi imeti na zadnjih štirih moških tekmah v tehničnih disciplinah v tej sezoni glavno vlogo in zadnjo besedo. Če mu uspe tisto, kar si je zastavil, bo presegel mejnik, ki ga je sam postavil, saj naskakuje nov rekord - sedmo skupno zmago za najboljši seštevek sezone svetovnega pokala. Prav tako lahko že ob koncu tedna v Kranjski Gori potrdi tudi mala kristalna globusa, petega veleslalomskega in petega slalomskega.

Lanski vitranški slalom je dobil Avstrijec Michael Matt, Hirscher je zmagal na veleslalomu za še četrto vitranško zmago. Rekorder po številu vitranških zmag je Američan Ted Ligety s šestimi zmagami, vse je dosegel v veleslalomu. Hirscher ima največ uvrstitev na stopničke v Kranjski Gori, vsega skupaj ducat. Najuspešnejši Slovenec je Bojan Križaj s štirimi zmagami, dve od teh je vpisal na tekmah kategorije Fis.

nazaj na vrh