Medtem ko je italijanski nogomet zaradi koronavirusa v krču, Josip Iličić blesti in postaja ljubljenec italijanskih medijev

foto: epa foto: epa

vSlovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je s torkovo večerno predstavo v Valencii še posebej očaral italijansko športno javnost. Zabil je štiri zadetke, se vpisal v zgodovino in postal junak regije, ki se bori proti širjenju novega koronavirusa.

 

Medtem ko v Bergamu, od koder prihaja Atalanta, zadržujejo dih pred morebitnim širjenjem novega koronavirusa, nogometaši iz mesta s 122.000 prebivalci, na čelu z junakom torkovega obračuna Josipom Iličićem, na praznem stadionu v Španiji blestijo ter težavni regiji prinašajo največ veselja.

Takole bi lahko najbolje povzeli pisanje italijanskih medijev po zgodovinski predstavi Atalante ter slovenskega reprezentanta v osmini finala lige prvakov. Pri La Repubblici so Iličića označili s pridevnikom "sanjski", pri Gazzetti so šli korak dlje in zapisali "gigant, Iličić", medtem ko Corriere dello Sport dodaja "norec, Iličić".

La Stampa pa poudarja, da zgodovinske predstave tako Ilićića kot Atalante ne more nihče prav zares slaviti ob praznem stadionu in težavah v naši zahodni soseščini. Še posebej v Bergamu, kjer je doslej z novim koronavirusom okuženih 1245 ljudi.

Vseeno je Iličić pobral vsaj športno smetano medijskih zapisov v Italiji. Dvaintridesetletni Kranjčan je na naslovnici vseh spletnih portalov, za italijanske medije pa je še enkrat izpostavil, da z leti postaja kot vino - vedno boljši.

"Ko sem dejal, da z leti postajam vse boljši, sem govoril resnico. In tukaj se ne bom ustavil. Želim si še več. Želim uživati. Žal mi je le, da ni bilo občinstva, da ni bilo naših prekrasnih navijačev, ki jim želimo v težkih trenutkih prinesti zadovoljstvo," je razlagal slovenski reprezentant, ki je na 29 tekmah v tej sezoni zabil 21 zadetkov.

Od tega pet na zgolj zadnjih dveh tekmah v ligi prvakov. Enega na prvi ter štiri na povratni tekmi proti Valencii. Atalante ne vidi več kot presenečenje med evropsko klubsko elito. "Ko smo šli igrati v Milano, sem dejal, da nismo več presenečenje. Počnemo velike stvari in želimo si nadaljevati v tem ritmu. Cilj je, da dokažemo, da spadamo na to raven. Nikoli ne želimo prenehati rasti. Iz dneva v dan smo boljši, pot do tega pa ni bila lahka, trajala je namreč več let," je še za konec dejal junak torkovega večernega spektakla na praznem stadionu.

Z 32 leti je postal najstarejši nogometaš, ki je v izločilnih bojih lige prvakov dosegel štiri zadetke na eni tekmi, in prvi, ki mu je to uspelo v gosteh. Simoneju Inzaghiju, Mariu Gomezu, Robertu Lewandowskemu in Lionelu Messiju, ki mu je to uspelo dvakrat, pa se je pridružil kot eden tistih, ki so v izločilnih bojih dosegli pet zadetkov.

 

nazaj na vrh