Marija Šestak dobila srebro, Luka Janežič za štiri stotinke zaostal za finalom SP v Birminghamu

Luka Janežič. Luka Janežič. Vir: Twitter

Luki Janežiču (Kladivar Celje) se na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Birminghamu 2. marca ni uspelo uvrstiti v finale; v polfinalu teka na 400 m je v tretji skupini na tretjem mestu s 46,37 sekunde za štiri stotinke zgrešil zaključni nastop najboljše šesterice. Imel je skupno sedmi izid polfinala.

Anita Horvat (Velenje), druga slovenska predstavnica na SP, je v kvalifikacijah na 400 m v četrti skupini zasedla zadnje, peto mesto in je s 53,52 sekunde na skupnem 23. mestu končala nastope na tem prvenstvu.

Nekdanji atletinji in slovenski rekorderki v troskoku Mariji Šestak pa so 3. marca slovesno izročili srebrno medaljo z dvoranskega SP leta 2008 v Velancii. Prvotno ji je pripadel bron, po ponovnem testiranju pa so v vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi drugo mesto z dvoranskega SP v Španiji pred desetimi leti.

"Na žalost mi je malo manjkalo, tako blizu finala šesterice, pa vseeno tako daleč. Moral bi hitreje začeti prvih 200 m, škoda, četudi sem dokazal, da sodim med najboljše na svetu. Napravil sem sicer velik uspeh, sedmi sem na svetu, toda možnosti sem imel še za kaj več. Finale bi bila res velika stvar, vendar zdaj še z večjim z optimizmom gledam naprej," je dejal Janežič, najhitrejši v kvalifikacijah.

Na prejšnjih dveh dvoranskih prvenstvih, 2016 v Portlandu in lani na EP v Beogradu, je zaradi prestopa ostal brez izida; tokrat je zmogel odmisliti ta dva neuspeha. Zdaj ga čaka nekaj premora, potem pa priprave na poletno sezono. "Glavni cilj bodo zmagovalne stopničke na evropskem prvenstvu v Berlinu; pred dvema letoma sem bil v Amsterdamu na EP že peti in kaj manj, kot sem dejal, tudi ne morem načrtovati, če bom zdrav in brez poškodb," je napovedal slovenski rekorder.

"Kaj naj rečem, za mano je dobra sezona, očitno je prehlad pred prvenstvom pustil prevelike posledice, na koncu me je povsem pobralo in sem zelo razočarana," je povedla Horvatova. Imela je tako kot Janežič drugi prijavljeni časa v svoji skupini, kar je bilo lepo izhodišče, saj sta ti mesti neposredno vodili v polfinale.

Naslednji dan je odličje prejela Šestakova, ki je potem zatrdila, da se je na ponovni podelitvi med dvoranskim SP v Birminghamu počutila podobno kot pred desetimi leti. "Res je bil lep občutek, tudi malo treme, pa podoživljanje za nazaj, četudi sem bila na zmagovalnem odru tokrat sama," je povedala Šestakova po tem, ko ji je pred večernimi končnimi odločitvami predzadnjega dne SP kot prvi po vrsti ob 18.36 po slovenskem času v Areni Birmingham srebro izročil predsednik Evropske atletske zveze (EA) Norvežan Svein Arne Hasnsen, ki je tudi član sveta Mednarodne atletske zveze (IAAF).

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.