Danes začetek paraolimpijskih iger v Pyeongchangu; sodeluje slovenski smučar

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Sam/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Z današnjo uvodno slovesnostjo se bodo v Pyeongchangu začele paraolimpijske igre. Največji dogodek za športnike invalide bo v Južni Koreji na istih prizoriščih, ki so februarja že gostila olimpijske igre, potekal do 18. marca. Na igrah nastopa tudi slovenski smučar Jernej Slivnik.

Potem ko je konec februarja v korejskem Pyeongchangu ugasnil olimpijski ogenj in se je končal največji športni dogodek leta, bodo danes svoje največje tekmovanje začeli še športniki invalidi. Slavnostno odprtje, kjer bo imel slovensko zastavo v rokah mladi, šele 17-letni Slivnik, se bo začelo ob 12. uri po slovenskem času. Paraolimpijska plamenica je v teh dneh že na poti po Koreji in bo v petek prispela na zdaj paraolimpijski stadion.

Na 12. zimskih paraolimpijskih igrah bo nastopilo 570 udeležencev iz 48 držav, merili se bodo v šestih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in curling). Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj. Za tri države bo udeležba na takšnih igrah prva: za severno korejsko sosedo Severno Korejo, Gruzijo in Kazahstan, medtem ko bodo ruski športniki, na igrah jih bo 30, tekmovali pod zastavo mednarodnega paraolimpijskega komiteja.

Slovenska delegacija na igrah je sicer petčlanska, ob edinem tekmovalcu so v Pyeongchangu še trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida. Slivnik se bo v slalomu meril 14. marca, v veleslalomu pa 17. marca.

nazaj na vrh