Zaradi odsotnosti ukrepanja ministrstva za zdravje poslanci SMC z lastnim predlogom za večjo precepljenost

  • Napisal  V. D.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Poslanci SMC so s svojim predlogom posredno izrekli nezaupnico ministrstvu za zdravje. Poslanci SMC so s svojim predlogom posredno izrekli nezaupnico ministrstvu za zdravje. Matic Štojs Lomovšek

V SMC želijo z novelo zakona o nalezljivih boleznih dvigniti stopnjo precepljenosti. Po besedah poslanke SMC Vlaste Počkaj so se odločili vložiti predlog novele zato, ker doslej "kaj dosti s strani ministrstva za zdravje ni bilo narejeno" na tem področju. Po njenem mnenju je skrajni čas, da se sprejmejo ukrepi za zajezitev upada precepljenosti.

Predlog novele, ki so ga v DZ vložili pretekli teden, predvideva več ukrepov, s katerimi želijo zajeziti in ponovno dvigniti raven precepljenosti na 95 odstotkov, kolikor je potrebno za kolektivno imunost družbe. Med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Tako pediatrom več ne bi bilo treba prijavljati staršev, ki svojih otrok ne cepijo iz nemedicinskih razlogov, ampak bi to zdravstvenemu inšpektoratu sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Predlagajo tudi, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja.

Poleg tega predlagajo, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce.

Počkajeva je na današnji novinarski konferenci dejala, da so pri pripravi zakona povprašali za mnenje stroke in cepiteljev. Obvestilo, da bodo vložili predlog zakona, so poslali tudi ministrstvu za zdravje, od koder so po njenih besedah dobili neuradne informacije, da zakon podpirajo.

V poslanski skupini so se odločili vložiti predlog novele, ker "kaj dosti s strani ministrstva ni bilo narejeno", je dejala. Kot je poudarila, je skrajni čas za ukrepe na tem področju glede na to, da upada raven precepljenosti otrok z obveznimi cepivi. Tudi od ministrstva za izobraževanje so po njenih besedah prejeli informacijo, da ukrep glede omejevanja vpisa v vrtce podpirajo.

Poslanci SMC skoraj v celoti podpirajo zakon, je dejala Počkajeva in dodala, da nekateri ne podpirajo predloga glede omejitve vpisovanja v vrtce, zato niso prispevali svojih podpisov. Novelo podpira tudi večina poslancev DeSUS, ki so prispevali podpise podpore, ter poslanka iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Mirjam Bon Klanjšček.

Kot je dejala Počkajeva, tudi v SD podpirajo cepljenje. Po njenih navedbah so se o podpori dogovarjali tudi s poslanci NSi, predlog zakona bodo predstavili tudi Levici in SDS.

nazaj na vrh