Žalna seja SLS in NSi v spomin Ivanu Omanu Izpostavljeno

Ivan Oman / Foto: Twitter Ivan Oman / Foto: Twitter

V spomin pokojnemu Ivanu Omanu, enemu ključnih osamosvojiteljev Slovenije in soustanovitelju Slovenske kmečke zveze, bo v vrtni dvorani hotela Union v Ljubljani danes popoldne žalna seja SLS in NSi. Na sedežih obeh strank bo v spomin Omanu, ki je umrl v soboto, danes in v sredo odprta tudi žalna knjiga.

Informacijo o Omanovi smrti so sporočili v nedeljo. Bil je eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ. Star je bil skoraj 90 let.

Žalna knjiga je odprta tudi v Loški hiši, na občini Škofja Loka. Pokojni bo od danes od 9. ure do srede do 13. ure ležal na svojem domu v Zmincu pri Škofji Loki, po 15. uri pa v cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki. Tam bo ob 16. uri sveta maša, zatem pa pogreb z vojaškimi častmi na mestnem pokopališču v Škofji Loki.

Žalni knjigi bosta odprti na sedežih SLS in NSi odprti danes in v sredo med 9. in 17. uro. Predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednik NSi Matej Tonin se bosta v žalno knjigo na tajništvu SLS skupaj vpisala danes ob 10. uri, pol ure pozneje pa na tajništvu NSi.

Politični sopotniki in tekmeci se Omana spominjajo kot treznega politika in velikega Slovenca. Njegovi komentarji aktualnih razmer so imeli vedno velik odmev. Veljal je za starosto slovenske politične pomladi. Aktivno je sodeloval v procesu demokratizacije in osamosvajanja Slovenije.

Mnogi se ga bodo spominjali kot borca za kmete. Leta 1988 je prevzel vodenje iniciativnega odbora za ustanovitev Slovenske kmečke zveze, 12. maja 1988 pa je bil na zborovanju v Unionski dvorani v Ljubljani izvoljen za njenega predsednika. Njen predsednik je ostal do spomladi 1992, ko je vodenje stranke, ki se je medtem preimenovala v SLS, prevzel njegov zet Marjan Podobnik, ki stranko po letih premora znova vodi tudi danes.

nazaj na vrh