Vrhovno sodišče sodbo o referendumu o drugem tiru že poslalo strankam v postopku

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vrhovno sodišče RS Vrhovno sodišče RS Urban Cerjak/Demokracija

Vrhovno sodišče je v zadevi referendumskega spora okoli zakona o drugem tiru že izdelalo in strankam v postopku odposlalo sodbo. Ko jo bo Državna volilna komisija (DVK) prejela, bo morala nov referendum razpisati v 48 urah. Vrhovno sodišče je namreč minulo sredo razveljavilo izid septembrskega referenduma in DVK naložilo, da razpiše novega.

Na vrhovnem sodišču je minulo sredo potekala javna obravnava, na kateri je sodni senat zaslišal premierja Mira Cerarja in državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna. Oba sta izrazila prepričanja, da je vlada v kampanji ravnala pravilno, ter da je javnost o projektu drugi tir obveščala transparentno in celovito.

Vrhovni sodniki se niso strinjali in izid referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič, razveljavili ter DVK naložili razpis novega. Na DVK sicer sodbe še niso prejeli, ko jo bodo, pa bodo imeli 48 ur časa, da razpišejo nov referendum.

V sporočilu za javnost so na vrhovnem sodišču zapisali, da sodniki po javni obravnavi iz minulega tedna niso prišli do nobenih novih pravnih vprašanj, na katere ne bi odgovor izhajal že iz odločbe ustavnega sodišča, prav tako pa so izpovedbe navedenih dveh prič le potrdile dejstva, ki so izhajala iz listin.

"Zato je Vrhovno sodišče svojo odločitev istega dne, po opravljenem posvetovanju in glasovanju senata, tudi javno razglasilo," so zapisali.

nazaj na vrh