V poslanski skupini SDS za ukinitev prepovedi točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija jenny downing/Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o vinu, saj se ne strinjajo s spremembami, ki so bile v zakon vnesene leta 2013 in ki so v vinski branži prinesle omejevanje točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in višje kazni za prekrške v vinski branži.

V poslanski skupini SDS menijo, da prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih za manjše vinogradnike, ljubiteljske vinogradnike, ... predstavlja višje stroške pri pripravi vina za trg za manjše količine. S tem, ko so manjši vinogradniki prisiljeni stekleničiti vina, se zviša tudi sama cena vina. Ob tem se postavlja vprašanje opuščanja vinogradništva s strani teh malih pridelovalcev, ki jih je v Sloveniji največ in so med drugim tudi vzdrževalci kulturne krajine. Tudi kazni v zakonu so previsoke in nesorazmerne s prekrški, ki so navedeni v več členih zakona. Tako visoke kazni nimajo odvračilnega namena, ampak zgolj pretirano strašilnega.

V poslanski skupini SDS zato predlagajo spremembe, po katerih bi majhnim vinogradnikom omogočili prodajo neustekleničenega vina brez nepotrebnih dodatnih stroškov. Pravo tako predlagajo znižanje kazni po načelu sorazmernosti.

nazaj na vrh