V novi Demokraciji: Kučanov mentor je bil vezni člen med mafijo in udbo; Največji uspeh Cerarjeve vlade so višji davki; Intervju: Boštjan M. Zupančič

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
(Slika: Demokracija) (Slika: Demokracija)

Kako močno je bila v dogajanje v zvezi s Hitom vpletena globoka država, dokazuje že to, da je bil v dogajanje močno vpet tudi razvpiti jugoslovanski partijski veljak Stane Dolanc, ki je tudi po uradni upokojitvi ohranil status sive eminence globoke države.

V prejšnji številki Demokracije smo omenjali vlogo nekaterih Italijanov, ki so sodelovali s Hitom, šlo pa je dejansko za povezavo med SDV oz. Udbo in italijansko mafijo.

V tokratni številki Demokracije pa s to temo nadaljujemo!

V novi reviji Demokraciji preberite še:

Največji »uspeh« Cerarjeve vlade je višanje davkov!

Uspehov vlade Mira Cerarja je malo, zagotovo pa je eden med njimi višanje davkov. Zdajšnja vlada bo odšla v zgodovino kot vlada, ki je zvišala davke. Vlada, ki jo sestavljajo stranke SMC, SD in DeSUS, je najprej zvišala dohodnino. To je storila tako, da je odpravila prilagajanje lestvice in zneskov ter razredov sprotni inflaciji. Čeprav ta ni visoka, se je vlada pohvalila, da je na ta račun prihranila 30 milijonov evrov. Povedano drugače, 30 milijonov evrov je samo zaradi te dohodninske spremembe dodatno vzela državljanom.

»Vsak narod ima točno tako vlado, kot si jo zasluži«

Objavljamo veliki intervju z Boštjanom M. Zupančičem, ki je bil v letih 1993−1998 sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, leta 1998 pa je nastopil službo sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki jo je opravljal vse do oktobra 2015. »Na pravni fakulteti ni bilo nobene selekcije. Pri nekaterih fakultetah je ta selekcija dana z matematiko v prvem letniku in pri teh izpitih tisti, ki nimajo visokega IQ, odpadejo,« prvi nekdanji ustavni Boštjan M. Zupančič ter doda: »Na pravu IQ bodočih pravnikov ni nihče preverjal. Tu se je pravzaprav zgodila sedemdesetletna negativna selekcija, in kar imate danes kot sodstvo, je vrh ledene gore.«

Slovensko šolstvo pred številnimi izzivi

Zdi se, da je slovenski šolski sistem povsem razvrednoten in brez prave vizije, kot tak pa posamezniku ne more dati potrebnih kompetenc za življenje. Ni namreč vse samo v znanju, pomembne so tudi ustvarjalnost, ambicioznost, kritična presoja in domovinska zavest. In eden temeljnih problemov slovenskega izobraževalnega sistema je ravno razvrednotenje – otroci grozijo učiteljem, starši na govorilne ure prihajajo v družbi odvetnikov, učenci si dovolijo demantirati njihovo delo in motiti pouk. Ni pa edini. Slovensko šolstvo ima veliko tudi sistemskih težav…

Vabljeni k branju zanimivih kolumn!

V novi številki revije Demokracija njen urednik Jože Biščak piše o Igrah lakote, prekaljeni novinarski maček Vinko Vasle pa v glosi o Baronici Münchausen Svetlani Slapšak. Tržaški Slovenec Drago Štoka analizira volitve v Italiji in na Koroškem ter piše o dilemah, ki so s tem povezane. Publicist Keith Miles nadaljuje razmišljanje o Đilasovih produktih za Slovenijo. Zgodovinar Jože Dežman pa išče ozadje izgubljenega pohorskega bataljona v Gradcu. Publicist Bernard Brščič pa secira novo levico, ki je brez dlake na jeziku imenuje »izrojena levica«. V Demokraciji!

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.