Ustavno sodišče danes o treh ustavnih pritožbah dr. Milka Noviča

Dr. Milko Novič je sedaj že na Dobu, pravi morilec pa na prostosti. (foto: Matic Štojs Lomovšek) Dr. Milko Novič je sedaj že na Dobu, pravi morilec pa na prostosti. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Ustavno sodišče bo na današnji seji obravnavalo tri ustavne pritožbe, povezane s priporom Milka Noviča, ki je bil decembra lani pravnomočno spoznan za krivega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika in je že začel prestajati kazen zapora.

 

Kot so za STA povedali v odvetniški pisarni Hribernik Petrič Brezinščak, ki v tem primeru zastopa Noviča, gre za pritožbi na dva sklepa, s katerima je sodišče leta 2016 ugotavljalo, ali še obstajajo priporni razlogi za Noviča, in pritožbo na sklep sodišča, s katerim je to po Novičevi obsodbi zavrnilo predlog, da se mu odpravi pripor.

V omenjeni odvetniški pisarni so pritožbe vložili, ker menijo, da je bil pripor Noviču odrejen in podaljševan nezakonito, ker da so bili sklepi, povezani s priporom, premalo obrazloženi, in ker sodišče v njih ni upoštevalo argumentov Novičevih zagovornikov.

Novič sicer ni več v priporu, saj je po pravnomočnosti obsodbe že začel prestajati kazen zapora, zato morebitna ugodna odločitev ustavnega sodišča na pripor ne bi imela vpliva, bi pa lahko zahteval odškodnino v primeru, da bi ustavno sodišče ugotovilo, da so bili sklepi o priporu nezakoniti.

Noviča je Okrožno sodišče v Ljubljani 13. aprila lani spoznalo za krivega umora Jamnika decembra 2014 in mu dosodilo 25 let zapora, sodbo pa je decembra lani potrdilo tudi višje sodišče. Novičev odvetnik je že takrat napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Novič je z izjemno nekaj mesecev večino časa od prijetja do obsodbe preživel v priporu.

nazaj na vrh