Ukrep za državljane: V SDS predlagajo dvig najnižjih invalidskih pokojnin

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Poslanka SDS Anja Bah Žibert (foto: SDS) Poslanka SDS Anja Bah Žibert (foto: SDS)

V SDS menijo, da bi morala najnižja invalidska pokojnina znašati vsaj toliko kot osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarna socialna pomoč za eno osebo. S tem namenom so danes v zakonodajni postopek vložili predlog spremembe pokojninskega zakona, po katerem minimalna invalidska pokojnina ne bi mogla znašati manj kot 392,75 evra.

Ljudje z zneskom, ki je nižji od denarne socialne pomoči, ne morejo živeti, je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Glede na to so v SDS vložili predlog spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bo pomembno vplivala na položaj tistih invalidskih upokojencev, ki so najbolj ogroženi, so sporočili iz SDS.

Poleg tega gre po opozorilu Bah Žibertove za ljudi, ki velikokrat potrebujejo dodatno zdravstveno pomoč in so njihovi življenjski stroški zato še večji. Predlagani znesek bi jim po poslankinih besedah omogočal vsaj preživetje.

VIDEO: Anja Bah Žibert glede določitve najnižje invalidske pokojnine

Ob tem je opozorila, da bi s spremembo reševali tudi položaj delno upokojenih invalidov, ki zaradi delne upokojitve ne dobijo dela. Do minimalne pokojnine bi bili tako upravičeni tudi delno upokojeni invalidi, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve, a niso sami krivi, da ne dobijo zaposlitve.

Poslanka meni, da je denarja v proračunu dovolj. Samo volja za njegovo razporeditev je potrebna, je dejala. Prepričana je, da v postopku sprejemanja predloga ne bo dileme o tem, ali naj se sprejeme ali ne.

Po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda, ki veljajo za januar, je bila povprečna invalidska pokojnina 497 evrov, povprečna starostna pokojnina pa 645 evrov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.