Slovenija podpisala sporazum o izvrševanju kazni ICC

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Slovenija je danes v Haagu z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) podpisala sporazum o izvrševanju kazni tega sodišča, ki je pristojno za pregon in sojenje storilcem najtežjih hudodelstev, ki zadevajo mednarodno skupnost, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Kot so navedli, je državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan sporazum podpisala ob robu današnjega zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, ki poteka v Haagu. To sodišče je pristojno za pregon genocida, hudodelstev proti človečnosti, oboroženih spopadov in agresije.

Ustrezna notranja pravna podlaga za sodelovanje z ICC je bila urejena v začetku leta s spremembami in dopolnitvami zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Slovenija je s podpisom sporazuma izpolnila zavezo iz rimskega statuta ter s tem konkretizirala svojo podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču in poudarila zavezo spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic, so še dodali na ministrstvu.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.