Sindikat šolnikov bo o novi stavki odločal v ponedeljek

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Branimir Štrukelj Branimir Štrukelj Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Glavni odbor šolskega sindikata Sviz, na katerem bodo odločali o stavki, je s sobote predstavljen na ponedeljek, je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj sporočil po pogajanjih z vladno stranjo. Odločitev bo očitno odvisna tudi o razpleta na koaliciji, s katero se bo generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič sestala v ponedeljek.

"V Svizu imamo še nekaj pomembnih odprtih vprašanj. Na obeh straneh je bilo danes veliko volje, da jih zapremo, vendar jih nismo uspeli," je po današnjih pogajanjih dejal Štrukelj. Zato bodo izredno sejo glavnega odbora Sviza, ki je bila sklicana za soboto, prestavili na ponedeljek popoldne. Odločanje glavnega odbora o stavki, ki je napovedana za 14. marec, je bilo sprva predvideno za soboto.

Ponedeljek zvečer je tudi skrajni rok za preložitev stavke. Računajo, da bodo to takrat z vladno stranjo še uredili dve do tri ključna vprašanja. Do preklica stavke pa po Štrukljevih navedbah ne bo prišlo. "Če bomo na mizo dobili ustrezno ponudbo, bodo glasovali o preložitvi stavke," je napovedal.

Kozlovičeva je po današnjih pogajanjih menila, da so s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) tako blizu, da lahko dosežejo tudi dogovor. Na vprašanje novinarjev, ali je to mogoče do srede, je vladna pogajalka odgovorila, da bo ključna odločitev na srečanju s koalicijskimi partnerji v ponedeljek dopoldne.

Štrukelj je še dodal, da je vladna stran glede njihovih zahtev na področju visokega šolstva naredila pomembnem napredek, prav tako pa se pogajajo tudi o višjem letošnjem regresu za tiste, ki v javnem sektorju prejemajo minimalno plačo oziroma so pod njo. Še vedno pa je nedorečen čas uveljavitve popravkov vrednosti plačnih razredov. Pogovarjajo se o tem, da vsi popravki ne bi bili uveljavljeni hkrati.

"Pri pogajanju smo pozorni na vsebine, za katere vemo, da so lahko težje rešljive," je na pomisleke, da bi pogajanja s Svizom lahko zaostrila pogajanja z drugimi sindikati, odgovorila Kozlovičeva. Zavezali so se, da bodo vse informacije o pogajanjih prenesli tudi drugim sindikatom, če bodo ti izkazali interes.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.