SDS za preložitev imenovanja desetih novih veleposlanikov

foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

Poslanska skupina SDS je danes predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Mira Cerarja, zunanjega ministra Karla Erjavca in predsednika odbora DZ za zunanjo politiko Jožefa Horvata v dopisu pozvala, naj imenovanje desetih novih slovenskih veleposlanikov, ki naj bi s službovanjem pričeli sredi poletja, prepustijo novi vladi.

 

Kot je v dopisu zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je vlada namreč januarja letos po posvetovanju s predsednikom republike in na predlog zunanjega ministra določila predloge za postavitev desetih novih slovenskih veleposlanikov, ki naj bi s službovanjem pričeli sredi poletja, torej v času nastajanja nove vlade.

V poslanski skupini SDS menijo, "da bi bilo imenovanje in potrjevanje veleposlanikov s strani vlade, ki zaključuje svoj mandat, neprimerno in neetično". Ob tem so spomnili na besede ministra Erjavca, "ki se je v preteklosti že zavzel, da odhajajoča vlada ne potrjuje novih vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev".

Vodja poslanske skupine SDS ob tem dodaja, da zakon o zunanjih zadevah v 17. členu med drugim navaja, da je veleposlanik postavljen za dobo do štirih let, ki se lahko podaljša, če razmere tako narekujejo, vendar ne za dlje kot dve leti. O podaljšanju odloči minister za zunanje zadeve.

Člen 17.a zakona pa navaja, da se po določitvi predloga vlade kandidat za veleposlanika predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za zunanjo politiko, ki o predstavitvi poda mnenje. Veleposlanika postavi in odpokliče predsednik republike z ukazom, ki se objavi v uradnem listu. Če ukaz o postavitvi ne bo izdan, predsednik republike o tem obvesti vlado.

Če razmere narekujejo, pa lahko zunanji minister vodenje diplomatskega predstavništva zaupa odpravniku poslov. Poverilna pisma v tem primeru izda minister. Če razmere narekujejo, se lahko postavi tudi nerezidenčni veleposlanik, ki je akreditiran v eni ali več državah oziroma mednarodnih organizacijah, so še dodali v dopisu.

nazaj na vrh