Prvi obsojeni sodnik že pogojno izpuščen

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Bart Everson/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne, obsojen na petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine, je po današnjem poročanju časnika Večer znova na prostosti. Komisija za pogojne odpuste na pravosodnem ministrstvu naj bi namreč ugodila njegovi prošnji za pogojni odpust. Obsojen je bil sicer tudi zaradi krive izpovedi na sodišču.

Škoberne je na prestajanje zaporne kazni v Zavod za prestajanje kazni zapora Dob prišel 19. januarja 2015 in ob pogojnem odpustu prestal skoraj 60 odstotkov svoje kazni, piše časnik, ki se sklicuje na navedbe Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS).

Škoberne je prvi slovenski sodnik, ki je pristal v zaporu. Veljal je za enega najboljših kazenskih sodnikov na celjskem okrožnem sodišču, a je bil decembra 2013 obsojen zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja na pet let zapora in 19.622 evrov stranske denarne kazni. Ves čas sojenja je trdil, da je nedolžen.

Aretirali so ga januarja 2011, ker da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika celjskega nočnega lokala Esada Ćehajića.

Poleg petletne zaporne kazni si je Škoberne v nekem drugem primeru zaradi krive izpovedi na sodišču prislužil še pol leta zapora zaradi krive izpovedbe. Sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo, v ponovnem sojenju pa je bil znova pravnomočno obsojen. Zoper sodbo je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo, o kateri pa po besedah njegove zagovornice Maksimiljane Klinc Mlakar za Večer še ni bilo odločeno.

nazaj na vrh