Pripadniki slovenske in ameriške vojske na skupnem usposabljanju v Postojni

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Slovenska vojska (foto: Urban Cerjak) Slovenska vojska (foto: Urban Cerjak)

Z današnjim dnem se bo na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Slovenske vasi začelo skupno usposabljanje skoraj 500 pripadnikov Slovenske vojske (SVI) in Kopenske vojske Združenih držav Amerike v Evropi. Usposabljanje bo pod imenom Beli žrebec potekalo do 16. marca, so zapisali na spletni strani SV.

 

Organizacijo, načrtovanje in izvedbo skupnega usposabljanja Beli žrebec je prevzela logistična brigada SV. Njena naloga tako vključuje izvedbo in logistično podporo skupnemu usposabljanju, sprejem ameriških oboroženih sil, sodelovanje pri izvedbi skupnega usposabljanja, organiziranje in sodelovanje v sestavljenem poveljstvu ter organiziranje dejavnosti v povezavi s civilno-vojaškim sodelovanjem na območju Postojne.

Usposabljanje bo vključevalo izvajanje taktičnega premika, vzpostavitev in zavarovanje dodeljenega območja, zagotavljanje tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev ter izvleko okvarjene in poškodovane tehnike, pripravo in izvajanje oskrbe po razredih oskrbe ter pripravo in izvedbo streljanj iz statičnega konvoja iz skupne oborožitve, so pojasnili na spletni strani vojske.

Sicer bodo za potrebe vojaškega usposabljanja Beli žrebec izvedeni premiki vojaških vozil. Zato bo mogoče na cestah opaziti manjše kolone vojaških vozil, ki pa ne bodo ovirale pretočnosti prometa.

V soboto, 3. marca, bo nekoliko povečan promet iz smeri mejnega prehoda Karavanke do Postojne. V ponedeljek, 5., in v torek, 6. marca, iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, v soboto, 10. marca, iz smeri Postojne do mejnega prehoda Karavanke ter v petek, 16. marca, iz smeri Postojne do mejnega prehoda Fernetiči.

Od torka, 27. februarja, do petka, 16. marca, pa bodo manjše kolone vojaških vozil v okolici Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

Prav tako bo od danes do 10. marca potekalo redno usposabljanje pilotov SV v letenju na nizkih višinah. V tem času bo načrtovano letenje dnevno potekalo na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal na uro. Smer in čas letenja bodo narekovale trenutne vremenske razmere. Pri usposabljanju se bo upoštevalo zakone in predpise, ki urejajo letenje zrakoplovov SV na nizkih višinah.

Med samim izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji, so še zapisali v SV.

nazaj na vrh