Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab ob drugi sanaciji bančnega sistema bo ponovno zasedala jutri

Anže Logar Anže Logar Urban Cerjak/Demokracija

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji pod vodstvom dr. Anžeta Logarja bo jutri zaslišala prvega moža podjetja Energoplan in propadlega Grepa Zlatka Srako ter nekdanjega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boruta Petka.

Zlatko Sraka, lastnik in predsednik uprave podjetja Energoplan, zagotovo preklinja dan, ko se je odločil, da bo kot solastnik Grepa sodeloval pri projektu izgradnje trgovskega dela športnega park Stožice, je pred časom zapisal eden izmed slovenskih medijev. Sprva smo poslušali visokoleteče obljube in načrte o največjem in najsodobnejšem trgovskem centru. Gledali smo slike in videoposnetke pomembnih gradbincev in župana Jankovića, kako so si podajali roke in se sprehajali po gradbišču, hkrati pa razlagali, kakšna mojstrovina bo nastala. In kakšen je bil epilog? Zaradi megalomanske in nepremišljene naložbe so posledice čutili davkoplačevalci, ki so ob drugi sanaciji bank pokrili tudi neporavnane kredite Grepa. Posledice so občutili tudi številni podizvajalci, ki so v večini gradili Stožice. Mnoga manjša in srednja slovenska gradbena podjetja so končala v stečajih, žalostne zgodbe so se nato dogajale tudi v njihovih družinah. Skupni dolg Grepa do vseh upnikov naj bi bil kar 180 milijonov evrov.

Projekt Stožice nikoli ni imel zaključene finančne konstrukcije, Sraka pa za propadli projekt krivi državo – pričakovano. Če bi država prispevala še zadnjih potrebnih 15 milijonov, je nekoč razlagal Sraka, bi bil projekt rešen, vendar je »nas gospodarstvenike pustila crkniti. Da niso mogli 15 milijonov zložiti skupaj in odpreti trgovski del Stožic, ki bi denar vračal, še danes ne razumem.« Podobnega mnenja je bil tudi pobudnik Stožic ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred časom dejal, da projekt ni njegov problem, temveč je problem bank.

Konzorcij domačih bank je od leta 2010 v Stožice vložil okoli 110 milijonov evrov, od tega je samo Nova ljubljanska banka dala 51 milijonov evrov. Približno 60 milijonov evrov slabih posojil Grepu je bilo z Nove kreditne banke Maribor in Nove ljubljanske banke prenesenih na DUTB, poleg tega pa je bilo na t. i. slabo banko prenesenih še 54 milijonov evrov slabih posojil Energoplanu.

Nacionalni preiskovalni urad je že leta 2014 podal več ovadb zaradi spornih pogodb, povezanih s športnim parkom Stožice. Med njimi je bila tudi kupoprodajna pogodba med Energetiko Ljubljana in Grepom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku, čeprav je bil že prej sklenjen dogovor, da jih bo javno podjetje dobilo v brezplačno uporabo.

Mimogrede, Gradbena družba Energoplan se je tudi potegovala za pridobitev posla gradnje džamije v Ljubljani. Z županom Jankovićem se torej vsekakor dobro razumeta.

V nadaljevanju pa bo pričal tudi Borut Petek. V drugi vladi Janeza Janše je v njegovem kabinetu zasedal mesto sekretarja strateškega sveta za gospodarstvo, v prvi vladi pa je bil osebni tajnik in svetovalec za notranjo politiko.

Seja preiskovalne komisije se bo pričela ob 10. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija!

nazaj na vrh