Politična ugrabitev reformacije in protestantizma se nadaljuje – slavnostni govornik na proslavi ob dnevu reformacije v Murski Soboti bo agrarni komunist, prvak naslednice KPS ter aktualni predsednik DZ Dejan Židan

Je šel Židan pomagat Aleksandru Jevšku? (foto: arhiv Demokracije) Je šel Židan pomagat Aleksandru Jevšku? (foto: arhiv Demokracije)

V Murski Soboti bo nocoj ob 18. uri slovesnost v počastitev dneva reformacije. Pripravljajo jo soboška občina, evangeličanska cerkev v Sloveniji in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, slavnostni govornik pa bo predsednik DZ Dejan Židan, je danes objavila STA. To sicer ne bo uradna državna proslava, ki bo na sporedu šele v torek, 30. oktobra, ob 20. uri v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem, slavnostni govornik na tej proslavi pa bo minister za kulturo Dejan Prešiček, prav tako član SD.

 

Dan reformacije, 31. oktober, ki je državni praznik in dela prost dan, Slovenija sicer praznuje v spomin na leto 1517, ko je Martin Luter na vrata wittenberške cerkve obesil 95 tez z zahtevami po prenovi Cerkve in s tem sprožil proces reformacije. Zanimivo je sicer, da so ta praznik uvedli po osamosvojitvi Slovenije, vendar očitno ne iz kulturnih, temveč iz političnih nagibov, saj smo že tedaj imeli slovenski kulturni praznik (8. februar), očitno pa so potrebovali tudi praznik, ki bo nekakšna »protiutež« katoliškemu velikemu šmarnu (15. avgust), ki je sicer pravi verski praznik in v Sloveniji tudi dela prost dan.

Dan reformacije je sicer dela prost dan le v Sloveniji ter dveh nemških zveznih deželah, vendar bi bilo bolje, če bi takšen praznik, ki sicer nima neposredne zveze s Slovenijo in z verskimi vsebinami, praznovali na Trubarjev rojstni dan in sicer kot dan slovenske knjige (v spomin na prvo slovensko knjigo, za katero je poskrbel Primož Trubar). A morda je tudi iz praktičnih razlogov 31. oktober (ker je pač postavljen skupaj s prvim novembrom, torej dnevom spomina na umrle oz. praznikom vseh svetih) primeren podobno kot 27. april kot dan upora proti okupatorju, ki bi moral biti 13. maja v spomin na odločilno bitko pripadnikov organizacije TIGR proti okupatorju.

Postavlja pa se tudi vprašanje, zakaj je slavnostni govornik na proslavi v Murski Soboti ravno Dejan Židan. Sicer je res, da se na proslavah ob dnevu reformacije skoraj redno drenjajo državni funkcionarji, praviloma tisti iz tranzicijske levice. A v soboškem primeru je pač treba vedeti, da je tudi tamkajšnji župan Aleksander Jevšek član SD, zagotovo pa mu bo podpora strankarskega šefa Židana prišla prav pred županskimi volitvami, ki bodo čez manj kot mesec dni.

Tako ali tako pa si nasledniki komunistične partije že od vsega začetka lastijo reformacijo in jo uporabljajo kot sredstvo kulturnega boja, torej za politične namene (podobno kot zlorabljajo tudi judovstvo – mimogrede, ne pozabimo, da ima SD sedež v sumljivo pridobljeni Moskovičevi vili!). Kar pravzaprav ni presenečenje, saj mnogi poznavalci vedo povedati, da je glavni »politkomisar« slovenske evangeličanske Cerkve v resnici kar zadnji partijski šef Milan Kučan, ki se je leta 1990 pred volitvami celo skliceval na svoje krščanske korenine. Kar pa ne pomeni, da evangeličanska Cerkev Kučanovo »pomoč« vdano sprejema – odpor v njenih vrstah do tranzicijske levice v zadnjem času narašča, še posebej po razkritju, da je bil na razglasitvi samostojne Slovenije 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani žrtev kulturnega boja proti krščanstvu tudi pastor Ludvik Novak – tako kot ljubljanskemu nadškofu dr. Alojziju Šuštarju so tudi njemu odvzeli pravico do mikrofona in javnega blagoslova lipe, v ozadju tega incidenta je bil po mnenju poznavalcev prav Kučan …

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.