Pogovorni večer »Slovenija v Evropi« v Šoštanju: Nacionalna podpora za porabo evropskih sredstev je še vedno preslaba

  • Napisal  sds.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Pogovorni večer v Šoštanju Pogovorni večer v Šoštanju

Slovenija bi lahko bila na področju črpanja evropskih sredstev mnogo uspešnejša. Evropska poslanka Patricija Šulin se je tokrat odpravila v Šoštanj, kjer si je na povabilo Občinskega odbora SDS Šoštanj in Ženskega odbora SDS Šoštanj ogledala Muzej usnjarstva, ki je po besedah domačinov najlepši tovrstni muzej na Slovenskem. Muzej usnjarstva je bil financiran iz evropskih sredstev, prav tako Vila Mayer, kjer je v nadaljevanju potekal pogovorni večer z naslovom »Slovenija v Evropi«.

Poslanka v Evropskem parlamentu se je srečala tudi z Darkom Menihom, županom Šoštanja, s katerim je spregovorila o črpanju evropskih sredstev in o projektih, ki jih je občina že financirala s sredstvi iz EU. Beseda je nanesla tudi na težave, s katerimi se srečujejo župani pri vodenju občin, predvsem na račun nižje povprečnine na prebivalce.

Gospod Menih se je Patriciji Šulin pridružil tudi na pogovornem večeru, kjer je razkril načrte glede investicij in delovanja občinske uprave v prihodnje, občinski svetnik in predsednik Občinskega odbora SDS Šoštanj Franc Rosec pa je dodal, da je občina Šoštanj med bolj aktivnimi občinami. Ker nas letos čakajo lokalne volitve, sta oba gosta poudarila pomen volitev. »Od sestave občinskega sveta in od izvoljenega župana je odvisno življenje občanov in občank štiri leta. To ni tako kratko obdobje, zato je nujno, da se ljudje udeležijo volitev in svoj glas namenijo tistim, ki občino vodijo dobro in v skladu z interesi volivcev in volivk,« sta si bila enotna Menih in Rosec.

Pogovor z evropsko poslanko Patricijo Šulin je povezovala občinska svetnica in  predsednica Ženskega odbora SDS Šoštanj mag. Judita Čas Krneža. »Sloveniji je z vstopom v EU omogočeno prosto gibanje, prost trg, možnost študija in dela v preostalih državah članicah, skupna valuta, slovenščina je eden izmed 24. uradnih jezikov EU, državljani imamo pravico v svojem jeziku nasloviti vprašanja na Evropsko komisijo in v svojem jeziku prejeti odgovor, pravico imamo vložiti peticije,« je uvodoma dejala poslanka v Evropskem parlamentu.

Na vprašanje »Kako na nas gleda Bruselj?« je Šulinova odgovorila, da smo bili v času 2004–2008, ko je vladala vlada Janeza Janše, pogosto deležni pohval. »Vstop v EU in NATO, prevzem evra in uspešno predsedovanje Svetu EU niso malenkosti. Na to smo lahko opravičeno ponosni,« je dejala evropska poslanka, ki je opozorila, da je situacija danes žal drugačna. »Pranje denarja v NLB odmeva tudi v Bruslju in to nas prav gotovo ne prikazuje v lepi luči,« je bila jasna Šulinova.

V nadaljevanju je beseda nanesla na evropski proračun. Patricija Šulin je izpostavila, da je Slovenija neto prejemnica iz evropskega proračuna, kar pomeni, da vanj vplača manj kot iz njega prejme. »Na voljo so nam tudi sredstva iz skladov. Primer sta solidarnostni sklad in Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji. Veliko boljši bi lahko bili tudi na področju črpanja nepovratnih evropskih sredstev, Slovenija pa je žal tudi med najslabšimi porabniki Evropskega sklada za strateške naložbe,« je bila kritična Patricija Šulin, ki je dodala, da razpoložljiv denar ostaja, ker je preslaba nacionalna podpora za porabo sredstev.

Mag. Judito Čas Krneža je zanimalo tudi, kako močan je evro skepticizem v EU. »Evroskepticizem je prisoten, na porast so vplivale nekontrolirane migracije, zaradi nasilja in terorističnih napadov pa se je v ljudeh naselil strah. Kljub temu pa je predvsem med mladimi evropska zavest na visoki ravni, saj še naprej želijo uživati prednosti članstva in imeti možnost dela, študija in potovanja v vseh državah članicah,« je odgovorila Šulinova in dodala, da se nadaljujejo tudi razprave o prihodnosti držav Zahodnega Balkana o njihovi priključitvi EU. O odnosu med EU in Turčijo pa je poslanka v Evropskem parlamentu dejala, da je oživitev stikov odvisna predvsem od tega ali je Turčija pripravljena na sodelovanje. »Turčija se je v zadnjih letih zelo oddaljila od evropskih vrednot, na področju varovanja človekovih pravic pa ne smemo sklepati nikakršnih kompromisov,« je poudarila poslanka, ki meni, da Turčija,  zaradi represivne politike nad prebivalstvom, ne more postati polnopravna članica Evropske unije.

Vir: sds.si

nazaj na vrh