Odmevi na vabilo ministrstva, ki vabi tuje migrante v državo: Najprej poskrbite za naše delavce in upokojence, ukrep vodi v potujčevanje in je v nasprotju z Ustavo RS

  • Napisal  Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Gneča pred slovenskim konzulatom v Banjaluki. (Foto: Slobodna Bosna) Gneča pred slovenskim konzulatom v Banjaluki. (Foto: Slobodna Bosna)

Brezposelnost se povsod v državi povečuje, oktobra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 72.416 brezposelnih, kar je skoraj 15 tisoč več kot septembra 2008, ko je bila brezposlenost najnižja. Oktobra 2019 se je na zavod prijavilo tudi 3.593 mladih, prvih iskalcev zaposlitve, kar je bilo skoraj trikrat več kot septembra. Kljub temu je zavod za zaposlovanje včeraj v Ljubljani odprl info točko za tujce, odprtja se je udeležila tudi Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino in socialne zadeve.

 

V nagovoru je izrazila zadovoljstvo, “saj je info točka za tujce točka, kjer bodo tuji delavci dobili vse informacije o storitvah zavoda ter vse strokovne informacije in odgovore na vprašanja glede njihovega dela”.

Klampferjeva se je zavzela za pravice tujcev do obveščenosti, za njihove možnosti in pravice. Možnost zaposlitve ima pri tem pomembno vlogo, “saj učinkovito prispeva k celovitejši in uspešnejši integraciji migrantov”, je dodala. Z vzpostavitvijo info točke pa začenjajo konkretne aktivnosti za aktivno preprečevanje izkoriščanja delavcev migrantov, diskriminacije in morebitne brezposelnosti po poteku veljavnosti delovnega dovoljenja. Zavod bo prek info točke ponujal tudi možnosti informiranja in svetovanja, usposabljanja in izobraževanja potencialnih delavcev migrantov v njihovih izvornih državah.

Ksenija Klampfer (na levi) vodi ministrstvo, ki je zadolženo za zaposlovanje, družinsko politiko, socialo in upokojence, skrbijo pa jo pravice migrantov. Besedice “obveznosti” pa tudi ministrica ne pozna. (Vir: MDDSZ)

Ministrstvo je v sporočilu za javnost še zapisalo, da “takšni predintegracijski ukrepi predstavljajo zapolnitev vrzeli, ki je nastala z intenzivno gospodarsko rastjo, in omogočajo delavcu migrantu, da pridobi dejanske informacije, znanje in vedenje pred vključitvijo na slovenski trg dela”. Mimogrede, gospodarska rast se ohlaja, ministrstvo živi v preteklem in ne sedanjem času. “S tem projektom omogočamo dostop delodajalcem do trgov dela, jezikovno izobraževanje za kandidate, ki se bodo v Sloveniji zaposlili, s tem pa omogočamo nadaljnji razvoj gospodarskih aktivnosti uspešnim podjetjem. Menim, da gre za pomembno pridobitev tako za delavce migrante, za delodajalce in tudi za državo,” je še dodala Klampferjeva.

Odmevi: Najprej poskrbite za naše delavce in upokojence, ukrep vodi v potujčevanje in je v nasprotju z Ustavo RS

Včerajšnje odprtje info točke za tujce v Ljubljani je na družbenih omrežjih precej odmevalo. Ribniški poslanec in podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je zapisal: “Najprej uredite položaj naših delavcev in upokojencev, potem pa se ukvarjajte s tujci.”

Najprej uredite položaj naših delavcev in upokojencev, potem pa se ukvarjajte s tujci.

— Jože Tanko (@TankoJoze) November 6, 2019

Anton Olaj, doktor pravnih znanosti in predavatelj, širši javnosti znan tudi kot nekdanji generalni direktor Policijske uprave Novo mesto, pa je izrazil zaskrbljenost, “ker tak neuravnotežen ukrep vodi pospešeno v potujčevanje, kar je direktno v nasprotju z duhom slovenske ustave”. Pri tem je objavil del iz Ustave RS.

Izražam zaskrbljenost, ker tak neuravnotežen ukrep vodi pospešeno v potujčevanje, kar je direktno v nasprotju z duhom slovenske ustave. Kje so varovalni ukrepi za ohranitev in krepitev slovenstva? pic.twitter.com/vUjiuvNrkO

— dr. Anton Olaj (@dr_Olaj) November 6, 2019

Moja-Dolenjska

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.