Novo žarišče okužb na severnem Primorskem: V enoti Marof Doma upokojencev v Idriji

  • Napisal  Regijski štab CZ za severno Primorsko
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija / Foto STA Simbolična fotografija / Foto STA

Na severnem Primorskem je novo žarišče okužb s korona virusom. Po zadnjem testiranju v enoti Marof,  Doma upokojencev Idrija, kjer je 137 stanovalcev, jih je bilo pozitivnih 20. Skupno je tako v domu okuženih 24 starostnikov, so sporočili iz občinskega štaba CZ Idrija.   Večina jih ima le blage znake okužbe, ena stanovalka pa se zdravi v bolnišnici. Za zdaj ostajajo vsi okuženi v enoti Marof, kjer so za celotno stavbo (razen dveh varovanih oddelkov) organizirali rdečo cono, so zapisali na spletni strani ustanove. Ob tem dodajajo, da bodo svojce o stanju bližnjih obveščali na ustaljen način in da jih prosijo naj počakajo na klic iz doma. Razmere so zahtevne, zato prosijo za razumevanje.

 

V osrednji enoti Doma upokojencev Idrija pa trenutno ni okuženih stanov lcev.Iz občinskega štaba CZ Idrija so še sporočili, da je v tamkajšnji športni dvorani (Modra dvorana) že pripravljena nadomestna rdeča cona, če bi se razmere v obeh enotah (Idrija in Marof) še bistveno poslabšale. Na severnem Primorskem je bilo včeraj, po podatkih NIJZ-ja, potrjenih 39 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je 796 (14-dnevna pojavnost / 100.000 prebivalcev je 674; za primerjavo, na državni ravni je 955). Skupno število doslej okuženih v 13 občinah je 2307.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 44 bolnikov s covid-19, od tega 5 na intenzivni enoti, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 17 ljudi. V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 39 novih primerov, od tega kar 21 v občini Idrija. Ostali pa: Nova Gorica 6, Brda 3, Cerkno in Tolmin po 2, Ajdovščina, Bovec, Kanal, Miren - Kostanjevica in Vipava po 1 primer. V treh občinah: Kobarid, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba ni bilo potrjenih novih okužb.

Največ (številčno) aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica in sicer 236 (večinoma gre za okužbe v dveh domovih za starejše: Nova Gorica in Gradišče), v občini Idrija 133 (večina v Domu starejših Bor v Črnem vrhu in zdaj tudi v enoti Marof), v občini Ajdovščina 95. Glede na 14 dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je še vedno daleč v ospredju občina Bovec (2441), sledi pa občina Idrija (1126). Najmanj aktivno okuženih pa je v občini Miren - Kostanjevica in sicer 13, sledi Kanal s 16 timi.

Število aktivno okuženih po občinah (po podatkih NIJZ-ja) je: Ajdovščina 95, Bovec 75, Brda 56, Cerkno 34, Idrija 133, Kanal ob Soči 16, Kobarid 20, Miren - Kostanjevica 13, Nova Gorica 236, Renče-Vogrsko 23, Šempeter-Vrtojba 20, Tolmin 47 in Vipava 28.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.