Nepridiprav iz Jankovićevega holdinga se kiti z znanstvenim nazivom, ki mu sploh ne pripada

  • Napisal  Škandal24
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Državni sekretar na ministrstvu, ki bi morali bdeti nad lažnimi doktorji, kot je Agrež, v objemu Zorana Jankovića leta 2015. Foto: Facebook Državni sekretar na ministrstvu, ki bi morali bdeti nad lažnimi doktorji, kot je Agrež, v objemu Zorana Jankovića leta 2015. Foto: Facebook

V imperiju prevar Zorana Jankovića razkrivamo še enega. Marko Agrež, tehnični direktor Enegetike Ljubljana, ki je del javnega holdinga MOL, se podpisuje z dr. Marko Agrež. Čeprav pogojev za to sploh ne izpolnjuje. Kar pomeni, da se kiti z znanstvenim nazivom, ki mu sploh ne pripada. Pri tem pa na spletu najdemo primere, ko se je očitno Agrež kot doktor predstavljal že leta 2018. Obakrat gre za zapisnika Mestne občine Ljubljana, četrtne skupnosti Moste.

Na Agreževo lažno predstavljanje z doktoratom, za katerega sploh ne izpolnjuje pogojev, so nas opozorili v akademskih krogih, kjer ocenjujejo, da mariborska Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT), ker ni izpolnjeval pogojev za zagovarjanje disertacije, sploh ne bi smela dopustit pristopiti k zagovoru, dokler ne izpolni pogojev za promocijo. Taka pravila veljajo v visokošolskem svetu na skorajda vseh slovenskih fakultetah.

Da je nekaj nenavadnega, smo ugotovili tudi, ko smo pogledali v digitalno knjižnico Univerze v Mariboru. Izpisek prilagamo, iz njega pa je razvidno, da Agreževa doktorska disertacija iz leta 2016 ne bo javno dostopna vse do novembra 2019. Zato smo se za pojasnila že 8. avgusta letos obrnili tako na Univerzo v Mariboru, kot na dekana Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UM Zdravka Kravanjo.

Univerza: Predloga za promocijo Agreža niso prejeli, naziva ne sme uporabljati

Univerzo v Mariboru smo prosili za pojasnilo, zakaj doktorska disertacija iz leta 2016 po več kot dveh letih ni javno dostopna? Ali držijo navedbe naših virov, da Agrež, ki je absolutna javna oseba, doktorskega naziva še ne sme uporabljati? Ali držijo navedbe naših virov, da Agrež naziva ne sme uporabljati, ker ni objavil zadostnega števila znanstvenih člankov v primernih publikacijah?

Pojasnila Univerze v Mariboru objavljamo v celoti: “Iz naših evidenc izhaja, da je oseba z imenom in priimkom Marko Agrež, doktorirala septembra 2016 po starem doktorskem študijskem programu Kemija in kemijska tehnika na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. V skladu s 44. in 45. členom Pravilnika o doktorskem študiju na Univerzi Mariboru (št.: 012/2018/1) dekan matične fakultete po preverbi izpolnjevanja pogojev za promocijo, predlaga rektorju doktoranda za promocijo. Vse pravice, povezane s pridobitvijo znanstvenega naslova doktor znanosti, pričnejo teči šele z dnem promocije. Do takrat doktorand naziva ne sme uporabljati. Od septembra 2016 do sedaj predloga za promocijo s strani matične fakultete za osebo z imenom in priimkom Marko Agrež, še nismo prejeli.
Iz DKUM je razvidno, da je doktorska disertacija Marka Agreža pod embargom, do česar imajo pravico vsi diplomanti/doktorji znanosti, ki pripravljajo dela z vsebino, ki se v nekem obdobju zaradi različnih razlogov in zaradi dogovora z naročnikom ne sme razkriti. Njegovo delo je tako nedostopno do 16. 11. 2019: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=58486. Tudi zadržanost dela ima svojo pravno podlago v pravilniku s področja doktorskega študija. 

Dekan Kravanja: Agrež še ni bil promoviran

Enaka vprašanja kot univerzi, smo zastavili Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Pojasnila dekana Zdravka Kravanje objavljamo v celoti:

“V skladu s Pravilnikom o doktorskem študiju na Univerzi v Mariboru, je vsebina doktorske disertacije izjemoma začasno nedostopna zaradi naslednjih razlogov: zaščita poslovnih skrivnosti, zaščita rezultatov zaradi uveljavljana pravic intelektualne lastnine, zagotavljanja varnosti ljudi in narave,varovanja tajnih podatkov. Začasna doktorska disertacija sme biti začasno nedostopna 3 leta, v tem primeru do 6.11.2019. V skladu s Pravilnikom o doktorskem študiju na Univerzi v Mariboru, doktorski študent lahko začene uporabljati znanstveni naslov po opravljeni promociji v znanstveni naslov doktor znanosti. Gospod Agrež do sedaj še ni bil promoviran. V skladu s Statutom Univerze v Mariboru in v skaldu s pogoji za dokončanje študija na FKKT, mora doktorski kandidat pred promocijo objaviti dva izvirna znanstvena članka v revijah CSI. En članek lahko nadomešča z mednarodnim patentom. V njegovem primeru čakamo na objavo še enega izvirnega znanstvenega članka v revijah SCI." 

Po zakonu o strokovnih in znanstvenih nazivih so za tovrstno zlorabo nazivov predpisane tudi kazni. Za nadzor nad izvajanjem zakona je pristojno ministrstvo za šolstvo, kjer pri ministru Jerneju Pikalo funkcijo državnega sekretarja opravlja Jernej Štromajer, na zgornji fotografiji iz leta 2018 objet z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Zato bomo še posebej pozorni, kako se bo zgodba odvijala naprej.

Za konec pa še zanimivost, ob kateri bi lahko pomislili, da sežejo klientelistične povezave Jankovićevega kroga tudi do koga, ki je v preteklem tednu prejel naša vprašanja. Velja pojasniti, da smo od Univerze v Mariboru pojasnila dobili še isti dan, torej 8. 8. 2019, medtem ko so na FKKT, kjer so vprašanja prejeli 8. 8. 2019 na splošni mejl in dekan Kravanja, opazili šele, ko je na pomoč priskočil urad informacijskega pooblaščenca in je Manja Resman, svetovalka informacijskega pooblaščenca Kravanji poslala odločbo, da je dolžan odgovoriti, saj mu v nasprotnem primeru grozi globa od 2.100 do 20.900 eurov. Včeraj nam je pisal Marko Agrež, njegov dopis lahko preberete v celoti v okvirju.

Škandal24

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.