Možnost predlaganja mandatarja sedaj v rokah poslancev; bo Janko Veber zbral podpise?

foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor v torek obvestil DZ, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja, je danes začel teči rok, v katerem to lahko storijo poslanci. Sodeč po napovedih kandidata ne bo predlagala nobena od poslanskih skupin, kar pomeni, da bo Pahor datum predčasnih parlamentarnih volitev najverjetneje določil 14. aprila.

 

Pahor se je namreč po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja po posvetu z vodji poslanskih skupin odločil, da ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade. Po njegovem mnenju je v okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu DZ, prizadevanje za izvolitev mandatarja za tako kratek čas nesmiselno in nepotrebno.

O tem je v torek na izredni seji DZ obvestil poslance, s čimer je skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel na voljo, in pospešil priprave na predčasne volitve.

Sedaj so na potezi poslanci, ki lahko v dveh tednih predlagajo svojega kandidata za mandatarja. To lahko storijo od danes do 10. aprila, nato pa sledi še 48-urni rok, v katerem lahko DZ odloča o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata.

Sodeč po zadnjih napovedih nobena izmed poslanskih skupin ne bo predlagala svojega kandidata, prav tako ne nameravajo prispevati podpisov za kandidaturo nepovezanega poslanca Janka Vebra, ki se je sam ponudil za ta položaj.

Če torej v predpisanem roku kandidata za mandatarja ne bo, Pahor pričakuje, da ga bo predsednik DZ Milan Brglez 13. aprila o tem obvestil. Že dan pozneje, v soboto, 14. aprila, pa bo podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih volitev.

Kdaj bodo te potekale, še ni znano, po Pahorjevih besedah pa sta možna dva datuma: 27. maj ali 3. junij. Pahor se bo dokončno odločil po novem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin, ko bo tudi bolj jasno, katere od pomembnih vsebin bo aktualni sklic DZ uspel spraviti pod streho do volitev.

nazaj na vrh