Ministrstva imajo v upravljanju več kot 2000 stanovanj

 • Napisal  Demokracija
 • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ljubljana (foto: Wikipedia) Ljubljana (foto: Wikipedia)

Ministrstva za javno upravo, za notranje zadeve, za obrambo in za pravosodje imajo v upravljanju skupaj več kot 2000 stanovanj, približno sto jih je v nevseljivem stanju, 86 pa predvidenih za prodajo še v letošnjem letu, je razvidno iz odgovora vlade na poslansko vprašanje Danijela Krivca (SDS).

 

Kot so zapisali v odgovoru, ki ga je vlada potrdila v četrtek na seji, v okviru izvršilne veje oblasti s stanovanjskimi fondi upravljajo štiri ministrstva, in sicer za javno upravo, za notranje zadeve, za obrambo in za pravosodje.

Omenjena ministrstva skupaj razpolagajo z 2154 stanovanji, nekaj stanovanj so že prenesli na Stanovanjski sklad RS v brezplačno uporabo, v državni lasti pa je še približno 120 stanovanj, s katerimi že brezplačno upravlja stanovanjski sklad in jih bodo po zemljiškoknjižni ureditvi tudi prenesli v njihovo last.

V gradivu po seji vlade so pojasnili še, da okviren strošek obratovanja praznega stanovanja v povprečju znaša 60 evrov.

Na nekaterih ministrstvih so v teku razpisi oziroma postopki za dodelitev okoli 60 stanovanj v najem. Prav tako pa želi država lastniški fond stanovanj, namenjenih javnim uslužbencem in funkcionarjem, dopolniti. Nedavno so na ministrstvih za javno upravo, notranje zadeve in obrambo zbirali nezavezujoče ponudbe za stanovanja oziroma zemljišča za gradnjo nepremičnin v Ljubljani, Kranju, Celju in na Obali. Odziv ni bil velik, zato še ni povsem jasno, kako bodo ministrstva ukrepala in za kakšne investicije se bodo odločila.

STA objavlja tabelarični pregled podatkov o številu stanovanj, ki jih imajo v upravljanju posamezna ministrstva, nevseljivih stanovanj, stanovanj, ki so nezasedena že več kot eno leto, in stanovanj, ki so predvidena za prodajo še v letošnjem letu.

 

     v     niso   nezasedeni  za prodajo
   upravljanju vseljiva  že leto    letos
-----------------------------------------------------------
MJU    503     11     5      7
MNZ    634     64     44      4
Mors   993     35     19     75
MP     24      /     1      /
-----------------------------------------------------------
skupaj  2154     110     69     86

vir: gradivo po seji vlade
nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.