Ministrica Anja Kopač Mrak svojemu bivšemu možu omejuje stike z otroki, zato se je pridružil društvu obupanih očetov

  • Napisal  Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ministrica Anja Kopač Mrak (foto: Matic Štojs Lomovšek) Ministrica Anja Kopač Mrak (foto: Matic Štojs Lomovšek)

V začetku meseca februarja so v društvu očetov DOOR v Državnem zboru RS organizirali predstavitev problematike pristranskih sodno-socialnih postopkov v ločitvenih pravdah. Pobudo za predstavitev z naslovom “Kaj je največja korist otrok ob ločitvi” je v mali dvorani podprl tudi predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, ki je zbrane uvodoma nagovoril, svoje mišljenje pa so predstavili tudi profesorica antropologije dr. Vesna Godina, socialna strokovnjaka Andrej Perko in Matej Zaplotnik ter predsednik društva DOOR Iztok Ivančič. Na javnem dogodku so bili prisotni tudi mediji, med očeti, ki so prišli opozorit, da je odtujevanje otrok v Sloveniji zelo resen problem, pa je bil tudi nekdanji partner ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ki smo ga opazili v prvi vrsti. Kaj je počel tam, če pa ministrica v medijih javno zatrjuje, da imata z bivšim partnerjem urejeno skrbništvo nad otroki?

V intervjuju za tabloidno revijo Story se je Kopač Mrakova pred dvema letoma dotaknila tudi ločitev, v katerih so lahko največje žrtve otroci. “Najbolje je, če se odrasli, institucije zmenijo med sabo. Tudi v ločitvenih zadevah odrasli nismo sposobni narediti ločnice, ki je najboljša za otroka. Matere na primer kdaj pozabijo na interese očetov otrok, nekdanjih partnerjev. Težko je obdržati distanco,” je takrat dejala in se v nadaljevanju navezala tudi na svojo družino. “Z očetom mojih otrok sva sicer ločena, a tudi on pomemben del časa preživi z otrokoma,” je zatrjevala. Njun sin je sicer star 12 let, hčerka pa šteje 18 let.

A na Nova24TV so se dokopali do drugačnih informacij. Na posnetku v državnem zboru se je namreč pojavil tudi bivši partner Anje Kopač Mrak, ki je sedel v prvi vrsti in poslušal predavanje strokovnjakov. Po njihovih informacijah je razočaran, ker mu bivša žena, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, vse bolj omejuje stike z njunimi otroki. Bivši partner se sicer medijsko ne želi izpostavljati in dajati kakršnih koli izjav, ministrica pa se na povabilo v oddajo Drugorazredni ni odzvala. Iz njene službe za odnose z javnostjo so namreč po elektronski pošti sporočili, da se je odločila, da v oddaji ne bo sodelovala.

Feminizacija sodišč čedalje večji problem?

V oddaji Drugorazredni so o težavah očetov, ki se na centrih za socialno delo in družinskih sodiščih soočajo z odtujevanjem otrok, prvič poročali že lani septembra v premierni epizodi. Skupni imenovalec je feminizacija sodišč, kjer sodijo večinoma ženske in odločajo v prid žensk, po nekaterih podatkih namreč kar 90 odstotkov vseh otrok pristane v skrbništvu mater. A socialni pedagog Matej Zaplotnik opozarja, da se k njemu po pomoč zatekajo tudi matere, takšnih je približno četrtina, ki mu potožijo, da jim očetje omejujejo stike z otroki.

Več o tem si preberite TUKAJ.

nazaj na vrh