Menjava škatle za prvo pomoč v avtomobilih na vsakih pet let je mnogokrat nepotreben strošek

Simbolična fotografija Simbolična fotografija

Rok uporabnosti škatle za prvo pomoč v avtomobilih naj se iz petih let podaljša na deset let, s čimer bi prispevali k 50 % prihranku državljanov. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je na Vlado RS naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z menjavo kompleta za prvo pomoč v vozilih. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Na škatli s pripomočki za prvo pomoč, ki mora biti v vsakem osebnem avtomobilu pa tudi v drugih vozilih, je praviloma naveden tudi rok trajanja. Ta je običajno pet let. Po preteku roka trajanja pripomočki niso več uporabni, zato jih je treba zamenjati z novimi, najbolje kar z novo škatlo s pripomočki, ki ji (jim) še ni pretekel rok uporabnosti.  Sterilni pripomočki za prvo pomoč morajo imeti naveden datum uporabnosti od začetka leta 2005. Z novimi predpisi – sedaj vsebino škatel za prvo pomoč opredeljuje pravilnik o delih in opremi vozil – je bil uveden tudi datum uporabnosti sterilnih pripomočkov.

Predpis o dobi trajanja namreč pomeni, da morajo lastniki avtomobilov in tudi drugih motornih vozil na vsakih pet let zamenjati sterilne pripomočke za prvo pomoč, kar je, seveda, voda na mlin ali bolje rečeno denar v denarnicah izdelovalcev in prodajalcev pripomočkov za prvo pomoč pa seveda tudi države.

Pri vsem skupaj gre za kar velike vsote denarja. V Sloveniji je bilo konec leta 2014 registriranih 1.092.670 osebnih avtomobilov. To pomeni, da mora vsako leto 218.534 lastnikov avtomobilov kupiti novo škatlo za prvo pomoč. Običajna cena je približno 12 evrov, z raznimi kuponi ali ob akcijskih prodajah jo lahko kupite ceneje. Če upoštevamo, da je cena najmanj 7 evrov, to pomeni, da lastniki avtomobilov v enem letu odštejejo za nakup kompletov prve pomoči 1.529.738 evrov, torej več kot milijon in pol evrov. V petih letih pa to pomeni skupno vrednost 7,65 milijona evrov.

Vse to pomeni, da ima voznik, ki paketa nikoli ni odprl in uporabil, nepotreben strošek z nakupom novega. Paket (plastična škatla) je vakuumsko zaprt, prav tako so sterilno zapakirani posamezni sestavni deli (povoji, obliži …). Zakaj je torej potrebno menjati celotno (neuporabljeno in vakuumsko zaprto) opremo zgolj zaradi izteka »roka uporabnosti«?

Menim, da bi lahko obliže in povoje uporabili pred iztekom njihove uporabnosti v raznih medicinskih ali negovalnih ustanovah, kjer potrebujejo veliko tovrstnih obližev in povojev. Po mojem je težava v tem, da nimamo organiziranih zbirnih centrov oziroma zbiralnih mest, kjer bi uporabniki lahko oddali še uporabne obliže in povoje. Zakaj se s tem »problemom« ne želi nihče ukvarjati ter raje vse obliže in povoje zavržemo, kot da bi jih uporabili? Logično bi tudi bilo, da bi uporabniki v škatli za prvo pomoč zamenjali zgolj pripomočke, ki jim je potekel rok trajanja, saj so nekateri pripomočki uporabni tudi dlje kot pet let.

Zato na vlado naslavljam poslansko pobudo, da rok uporabnosti iz petih let spremeni na deset let, s čimer bi prispevali k 50 % prihranku za zavezance, ki morajo imeti prvo pomoč v skladu s pravilnikom o delih in opremi vozil.

Vir: sds.si

nazaj na vrh