Kristjani zvečer začenjajo velikonočno tridnevje, dopoldne bodo potekale krizmene maše

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo krizmeno mašo daroval v ljubljanski stolnici. Foto: Matic Štojs Lomovšek Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo krizmeno mašo daroval v ljubljanski stolnici. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Kristjani po vsem svetu danes z večernimi mašami začenjajo, začenjamo velikonočno tridnevje, ki bo svoj vrhunec doseglo na veliko noč, ko je po njihovem verovanju Jezus vstal od mrtvih.

Že dopoldne pa bodo škofje darovali t. i. krizmene maše, pri katerih posvetijo oljčno olje, s katerim nato čez leto krščujejo in birmajo.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo krizmeno mašo daroval v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa jo je daroval že v sredo. Papež Frančišek bo krizmeno mašo daroval v baziliki svetega Petra.

Na veliki četrtek zvečer se konča 40-dnevni post, kristjani pa se pri večernih mašah spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli, ko je Jezus po navedbah iz Svetega pisma obhajal prvo mašo in postavil duhovništvo. Zato ta dan duhovniki obnovijo svoje duhovniške obljube in obnovijo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. To naredijo na način, da duhovnik pri večerni maši izbranim vernikom umije noge. Papež Frančišek bo letos noge umil 12 zapornikom v rimskem zaporu Regina Coeli.

Pri evangeličanih ta dan ne pripravljajo bogoslužij, saj evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni. Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 8. aprila.

Po besedah patra Metoda Benedika se kristjani na veliko noč spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja, kar predstavlja vrhunec njegovega odrešenjskega dela.

nazaj na vrh