Kalimerovstvo Mira Cerarja ob odstopu s položaja predsednika vlade

Miro Cerar. (Slika: Nova24TV) Miro Cerar. (Slika: Nova24TV)

Premier Miro Cerar je danes sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Predsednika republike Boruta Pahorja je o svoji odločitvi že obvestil in napovedal, da ga bo v četrtek podrobneje seznanil z razlogi.

"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje povsem drugačno: "Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir," je naštel.

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničila vsega, ker je morala sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke", je sporočil.

Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. "Tudi sam bom storil vse, da tako ostane in da ne bo ogrožen razvoj, ki ga želijo nekateri ogrožati samo zato, da bi pridobili politične točke," je zatrdil.

Zanikal je, da bi bila njegova današnja poteza šokantna. Ali bodo volitve, ki sledijo, redne ali izredne, pa bo po njegovih besedah odločil predsednik republike.

Cerar je prepričan, da današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru ni dobra za Slovenijo. Drugi tir je po njegovih ocenah ključen projekt za razvoj. "Dokler bom imel možnost, si bom z vso silo prizadeval, da ta projekt izpeljem," je poudaril.

Glede navedb, da bi lahko šlo pri sodbi vrhovnega sodišča za politično odločitev, je dejal, da sam tega ni rekel in da vedno zagovarja, da je treba sodne odločbe spoštovati. Je pa izrazil presenečenje, da je vrhovno sodišče v manj kot treh urah po njegovem pričanju izreklo svojo odločitev. "Prej smo nekaj mesecev čakali na te odločitve, danes pa manj kot tri ure po mojem pričanju. Ampak kot rečem, sodbe je treba spoštovati," je dodal.

Poudaril je, da je njegovo bistveno sporočilo, da mora država "ostati na pravi poti, da ne smemo popustiti tistim starim silam, ki jih predstavljajo tako imenovane stare etablirane stranke bodisi v opoziciji bodisi v koaliciji, ki jim enostavno ni mar za razvoj, ki se sprenevedajo, ki govorijo eno, delajo pa drugo". "Navzven so leporečni, ko gre za dejanja, pa preprečujejo temeljne reforme, ki jih moramo za to državo sprejeti," je dejal.

Tako so bili v SMC po njegovih besedah ves mandat še posebej s strani koalicijskih strank deležni hudih sprenevedanj glede zdravstvene reforme. "Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas pri tem ovirala, kar je tudi dokazljivo," je bil oster. Tako so morali po njegovih navedbah pred dobrim letom na vladi preglasovati koalicijska partnerja, da so lahko sprejeli nekatere ključne reformne zakone in jih poslali v parlament.

"SMC bo tudi v prihodnje vztrajala pri tem, da se zdravstvena reforma nadaljuje, da se situacija na vseh področjih izboljšuje. Vendar pa bodo morali tudi drugi deležniki spoznati, da moramo vsi skupaj delati v dobro Slovenije," je poudaril.

Na vprašanje, ali je o odstopu že obvestil koalicijska partnerja, je odgovoril, da se koalicijska partnerja že dolgo trudita, da bi spodkopala nekatere projekte, zaradi današnje kaplje čez rob in vsega procesa oviranja projekta drugi tir pa je "moral storiti to potezo danes".

V zvezi s posledicami njegove današnje odločitve za uresničevanje arbitražne odločitve o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško je pojasnil, da so na današnji seji vlade sprejeli tudi odločitev glede pisma, ki ga bodo poslali evropski komisiji. Ob tem so se s posebnim sklepom zavezali, da bo morala slovenska vlada na evropskem sodišču vložiti tožbo zoper Hrvaško v primeru, če odziv komisije ne bo ustrezen in če tudi Hrvaška v prihodnje ne bo opravila svoje dolžnosti.

V zvezi z usodo pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja pa je Cerar dejal, da so bili sindikati z njihove strani "mesece in mesece deležni vse pozornosti", da so na vladni strani med drugim oblikovali dopolnilne predloge, vodili dialog in bili skrajno strpni. "Medtem ko najvišji predstavniki sindikatov žalijo mene in vlado, sem bil vedno potrpežljiv, požiral te žalitve, požiral neresnice," je dejal.

Pred nekaj dnevi je vladna stan po njegovih navedbah sindikatom predstavila "zelo dober predlog", a so ga zavrnili. "Zdaj bodo pa čakali na naslednjo priložnost," je še dodal.

Postopek odstopa

 

nazaj na vrh