Jelka Godec: Koalicija blokira delo preiskovalne komisije o žilnih opornicah

  • Napisal  SDS, B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Jelka Godec Jelka Godec

Predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje sporne nakupe in dobavo žilnih opornic, Jelka Godec (SDS), je v izjavi za medije dejala, da se preiskava približuje koncu. Povedala pa je tudi, da se pojavljajo problemi s sklepčnostjo preiskovalne komisije.

Seje, kjer bi sprejeli zapisnike o zaslišanjih, ki so podlaga za zaključno poročilo, po njenih besedah preprosto ne uspejo zaključiti zaradi neodzivnosti članov komisije. Sejo je sicer prvič sklicala 13. februarja pa je bila nesklepčna, zato jo je ponovno sklicala osem dni kasneje in spet ni bilo zadosti poslancev. Seja je bila nato sklicana na današnji datum (ponedeljek, 5.3.), pa se spet poslanci niso odzvali.

Predsednica komisije je dejala, da ima občutek pri vseh teh nesklepčnostih in s tem, da se poslanci opravičijo, a so prisotni v Državnem zboru, da prihaja do blokade dela preiskovalne komisije, s tem ko se onemogoča sprejem zapisnikov in posledično obravnavo zaključnega poročila. Ti zapisniki se nanašajo na politično odgovornost posameznikov in ministrov, ki so jih zasliševali in pa za določene zadeve, kar se tičejo državnih institucij, ki se ukvarjajo z zakonitostjo dela v UKC Ljubljana, UKC Maribor oziroma bolnišnic v Sloveniji.

Na vprašanje, kakšne izgovore drugi poslanci navajajo za svojo neudeležbo, je dejala, da največkrat službeno odsotnost, v kar pa dvomi- še posebno, če »službeno odsotnega« poslanca tako rekoč ob isti uri vidi v prostorih Državnega zbora.  

Godčeva meni, da je nedopustno, da se nekateri poslanci obnašajo neodgovorno in napoveduje še en sklic seje, na kateri pričakuje sprejem zapisnikov in začetek obravnave zaključnega poročila. Dejala je, da če sklepčnosti spet ne bo, potem bo to po njenem mnenju  resnično jasen znak, da koalicijske stranke v Državnem zboru enostavno ne delajo več in da ne želijo, da se zaključno poročilo sprejme. 

Predsednica komisije je na konferenci za medije dejala, da preiskovalna komisija v tem trenutku sodeluje z NPU, »ki so nas zaprosili za dokumentacijo, ki potrjuje naznanitve sumov kaznivih dejanj iz vmesnega poročila.« Poleg tega pa je komisija v teh dneh celotno vmesno poročilo posredovala tudi na multinacionalke, ki proizvajajo žilne opornice, in na Evropsko komisijo oz. generalni sekretariat za konkurenco. 


Tonski posnetek izjave za medije je dosegljiv na povezavi: https://soundcloud.com/sds-764150874/godec-po-zaprti-seji-komisije-zilne-opornice-050318

nazaj na vrh