(FOTO) Cvetnonedeljske butarice v Budnarjevi domačiji Izpostavljeno

Cvetnonedeljske butarice v Budnarjevi domačiji Cvetnonedeljske butarice v Budnarjevi domačiji

Vsako leto znova odkrivamo tančico praznovanja cvetne nedelje in vsako leto znova se na razstavi predstavljajo različna slovenska društva, ki s povezovanjem zelenja v butarice ohranjajo slovenski ljudski običaj pred cvetno nedeljo.

In prav to izjemno kulturno bogastvo smo si lahko ogledali v Zgornjih Palovčah pri Kamniku, na že tradicionalni lokaciji Budnarjevi domačiji. 

Izraz butarica predstavlja snop tradicionalnega zelenja, cvetja ali obarvanih lesnih oblancev ter je del slovenske krščanske velikonočne simbolike.

Butarice ali drugo zelenje, povečini pa oljčne vejice v katoliških cerkvah blagoslavljajo na cvetno nedeljo, ki bo letos čez teden dni. 

Evangelijski dogodek Jezusovega prihoda v Jeruzalem verniki podoživljajo tako, da pripravijo oljčne in palmine veje ali drugo zelenje. Ta navada sega v 9. stoletje, poznana je tudi na nekaterih področjih srednje Evrope (Nemčija, Češka, Avstrija) ter po vsej Sloveniji.

Za Cvetnonedeljske butarice obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem se imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snop, presmec ali pegelj, na gorenjskem beganica, v Kranjski Gori prakelj, na Primorskem veja in vivnik, v Zgornji Savinjski dolini potice, v okolici Ljubljane pa butarica ali tudi samo butara.

Značilnost za Ljubljanske butarice je da so izdelane iz pobarvanih lesnih oblancev.

 

nazaj na vrh