Delničarjem Petrola se obetajo višje dividende kot lani

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Gregor Pohleven/Demokracija

Delničarji Petrola bodo na skupščini tik pred prvomajskimi prazniki odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da se za izplačilo dividend uporabi celoten bilančni dobiček, ki je za leto 2017 znašal nekaj manj kot 33 milijonov evrov. Dividenda na delnico bi tako dosegla 16 evrov bruto, kar je dva evra več kot lani.

Skupščina delničarjev Petrola bo 26. aprila. Če bo predlog potrjen, bo družba delničarjem, ki bodo 9. avgusta vpisani v delniško knjigo pri KDD, dan pozneje izplačala dividende v omenjeni višini, je razvidno iz sklica skupščine, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Na dnevnem redu skupščine so še glasovanja o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu ter imenovanju revizorja za leto 2018.

Delničarji Petrola so celoten bilančni dobiček razdelili že na lanski skupščini, potem ko je to predlagal Slovenski državni holding, ki ima skupaj s Kapitalsko družbo v lasti 28,6 odstotka slovenske energetske družbe. Družba je tako namesto 12,35 evra, kot sta predlagala uprava in tedanji nadzorni svet, izplačala dividende v višini 14 evrov bruto na delnico.

Petrol, ki ga vodi Tomaž Berločnik, je lani ustvaril 3,7 milijarde evrov prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot leto prej. Ob tem je čisti dobiček povečal za 47 odstotkov na 64,3 milijona evrov. Celotna skupina Petrol pa je ob 17-odstotni rasti prihodkov na 4,5 milijarde evrov povečala čisti dobiček za 12 odstotkov na 81,1 milijona evrov.

Skupina Petrol, ki ima v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori in na Kosovu 495 bencinskih servisov, je v letu 2017 prodala 3,4 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je pet odstotkov več kot v letu 2016. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so se povečali za sedem odstotkov na 538,3 milijona evrov.

Skupina Petrol s 4508 zaposlenimi je bila uspešna pri zagotavljanju celovite oskrbe z vsemi energenti ter z energetskimi in okoljskimi rešitvami. V letu 2017 je tako prodala tudi 1,3 TWh zemeljskega plina, 151.000 ton utekočinjenega naftnega plina, 21 TWh električne energije in 140.800 MWh toplotne energije.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.