V Indiji po protestih zaradi vstopa žensk v hindujski tempelj 750 aretacij

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Yann Forget/Wikimedia Commons; CC BY-SA 4.0

Po vstopu dveh žensk v enega od najsvetejših hindujskih templjev v južnem delu Indije v sredo, ki je sprožil množične proteste, je v tempelj v četrtek zvečer vstopila še tretja ženska. Zaradi nasilnih spopadov pa je policija v dveh dneh aretirala že več kot 750 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vstop dveh žensk v enega od najsvetejših hindujskih templjev Sabarimala v zvezni državi Kerala je v sredo izzvala nasilne spopade med zagovorniki in nasprotniki vstopa žensk med 10. in 50. letom starosti v tempelj. V tempelj pa je v četrtek ponoči vstopila še 47-letna vernica, ki jo je opazovala policija.

Vstop žensk v tempelj je v več krajih zvezne države izzval proteste in spopade med obema stranema, med drugim pred parlamentom v glavnem mestu Thiruvananthapuramu. Nasilne spopade je policija zaustavila s pomočjo solzivca in vodnih topov. Pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali tudi danes, čeprav so prepovedali shode v mestih Palakkad in Kasargod.

Do sedaj so aretirali že več kot 750 ljudi, od tega jih je 600 v začasnem priporu.

Ženski sta sicer v tempelj Sabarimala v policijskem spremstvu vstopili v sredo tik pred zoro in odšli neopaženi. Pri tem sta prebili blokado okoli templja, ki so jo tja postavili nasprotniki lanskoletne odločitve vrhovnega sodišča o ukinitvi prepovedi vstopa ženskam med 10. in 50. letom starosti.

Tempelj Sabarimala je že nekaj časa v središču obračuna med razjarjenimi tradicionalisti, ki podpirajo dolgoletno prepoved, ter aktivistkami, katerim so že večkrat preprečili vstop v tempelj, in njihovimi podporniki. Prvi minister zvezne države Kerala Pinarayi Vijayan je v zvezi s tem poudaril, da je policija dolžna nuditi zaščito vsakomur, ki želi vstopiti v svetišče.

Prepoved vstopa ženskam v letih, ko imajo menstruacijo, je indijsko vrhovno sodišče za nezakonito razglasilo konec septembra lani.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.